Skocz do zawartości

e39 530d - Czujnik temperatury zewnętrznej - o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam na wyświetlaczu cały czas tem. -40 stopni. Raz na 200lat zdarzy się, że pokaże mi dobrą temperaturę. Pierwsza diagnoza, padł czujnik. Kupiłem zastępczy tani, nie pomogło. Ok, chciałem zaoszczędzić i wyrzuciłem 30zł w błoto. Kupiłem oryginał i co się dzieje? Totalnie nic, tem. dalej -40 stopni. O co chodzi? Jeśli nie czujnik, to co może być przyczyną? Kabelki się odpięły, coś innego szwankuje? Proszę o sugestie gdzie szukać awarii. Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czasem korodują kabelki w gnieźdxie czujnika. Możliwe , że wogóle nie łączy.

Połącz styki kawałkiem kabelka i ja instalacja jest ok to powinno pokazać +50

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bys szukal - bys wiedzial. :mad2:

Byla (nawet tego roku) dluga debata o wplywie czujnika temperatury na rozne funkcje auta + mozliwych jego awariach.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Ja się podłączę pod temat. Miałem u siebie oryginalny czujnik, który przez kilka minut po odpalieniu pokazywał względnie prawidłowo (zawyżał o 1,5 st.), a po kilkunastu minutach temperatura jechała w górę max. o 22.5 stopnia. Trzymał tak kilkanaście minut i spowrotem zjeżdżał do prawidłowych wskazań.

Pewnego dnia po rozpuszczeniu śniegów znalazlem koło dumu na ulicy identyczny czujnik i ostatnio go założyłem. Ten dłużej wskazuje prawidłową temp. ale też po jakimś czasie zaczyna się huśtawka.

Podpowiedzcie gdzie szukać usterki, bo już mnie chęci opuszczają :cry:

I jeszcze pytanie: czy jest jakakolwiek różnica w podłączeniu kabli we wtyczce czujnika, tzn. "+" po lewej a "-" po prawej, ewentualnie odwrotnie :?: