Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mały problem odnośnie kierownicy ponieważ jak wpadnę nawet w małą dziurkę to czuje szarpnięcie kierownic ale nie takie że np. samochód skręca tylko uczucie jest takie jakby kolo latało na boki. Mam wymienione wszystkie tuleje na wahaczu, oraz tarcze.

Co może być tego przyczyną??

Opublikowano
A jaki masz rozmiar opon z przodu?? (chodzi o szerokość) Jeżeli masz zbyt szerokie opony to na Polskich (dziurawych) drogach może tak robić.
Opublikowano
rozmiar opon 215/45/R17 domyślam się że na polskich drogach tak może się dziać na za szerokich oponach ale jeżdżę od dawna na takim rozmiarze i kiedyś takiego czegoś nie było. Mogą to być końcówki drążka lub magiel ?? i jak sprawdzić czy to konkretnie ta usterka
Opublikowano
Sprawdzałeś na szarpakach? Ja bym się czepił sworzni w pierwszej kolejności, później łączników stabilizatora i na końcu tulei gumowych a gdzieś po drodze maglownicy i końcówek. Jeśli pływanie nadal by występowało a nic nie wyszło, to trzeba naprawdę dobrze przejrzeć układ jezdny lub powymieniać wspomniane elementy. ;) Czasami opony dają takie "coś".
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
cze jestem tu nowy dzis wymieniali mi mechanicy sworznie wszystkie gumy i drazki kierownicy w czasie jazdy probnej jadac na wprost wszystko bylo okey ale gdy zaczolem skrecac kolami cos zaczelo trzec i stukac powyzej 30km/h jadac powoli juz tego nie bylo a skrecajac na maksa przy 40km/h to tarlo i stukalo przez chwile nie wiem czy czasem gumy na wahaczu z przodu ktore mialem (stare od m3) zastapilem nowymi orginalmymi do 328 i czy to cos moglo zmienic.Domyslalm sie ze kolo moze trzez o o plaski w nadkolu ale nie jestem pewien.Nie wiem czy tez mechanik dobrze zamontowal drazki kierownicze