Skocz do zawartości

Praktyczne możliwości wymiany skrzyni biegów przez laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy jest możliwe wymienienie skrzyni biegów na inną w BMW E30 316i przez osobą która nie zna się na tym ale dysponuje kanałem ? Innymi słowy chciałbym zrobić to sam bo wołają za to około 350 zł a byłem nastawiony na 200 zł ?
Opublikowano
Jaj zainwestujesz ok 100 zl w klucze nasadowe torx i ksiazke sam naprawiam napewno ci sie uda :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

książka nie jest potrzebna, klucze już tak (2 rozmiary)

klucz możesz pożyczyć lub kupić 2 potrzebne nasadki robota nie jest trudna

Opublikowano

Jest problem , zdecydowałem się na mechanika ale widzę że facet ma marne pojęcie o swojej robocie . Mam auto 316i z 1989 r kupiłem skrzynię i okazalo się że ten wałek co jest na samym końcu , który wchodzi di silnika jest weższy od tego który miał być , w starej jest 15 mm w tej kupionej 12 mm . Jest problem bo nie wiem jak znależć odpowiednią skrzynię , dzwoniłem do kilku osób z allegro ale wszyscy mieli 12 mm . Poradzcie co robić bo apopleksji juz dostaję , auto stoi już 1,5 tygodnia bez skrzyni , mechanik rozkłada ręce nawet już wytoczył jakieś nakładki na tą tulejkę i mówi że będzie ok ale przecież to prowizorka jakaś . Poradzcie coś , może wskażcie konkretnego linka z aukcją albo powiedzcie czemu takie różnice są i co zrobić

http://img88.imageshack.us/i/23042010582.jpg/

Opublikowano
książka nie jest potrzebna, klucze już tak (2 rozmiary)

klucz możesz pożyczyć lub kupić 2 potrzebne nasadki robota nie jest trudna

Jaki dokładnie rozmiar tych 2 kluczy potrzebny do tej wymiany ? I piszą w poradniku że klucz hakowy jest potrzebny też , co to za klucz i czy trezba go mieć ?

Opublikowano

nie szukaj kolejnej skrzyni tylko wymien lozysko na wale, mialem to samo tylko ze zakupilem taka z szerszym walkiem, wymiana lozyska to niewielki koszt i 10 min roboty wiecej. A co do kluczy to trzeba miec naprawde dobre torx-y wejdz na realoem i sprawdz sobie jest dokladnie pokazane ile srub gdzie i ich rozmiary

powodzenia przy wymianie