Skocz do zawartości

318i m43 dziwne terkotanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu. Od dobrych kilku tysięcy km coś mi klekocze w następujących okresach:

- gdy dodam gazu na jakieś 3000 lub więcej i z wyczuciem przytrzymam te obroty i jakby bardzo bardzo minimalnie odpuszczę to wtedy słychać klekot

- ZAWSZE (na zimno i na ciepło) powyżej około 4000 rpm podczas PRZYŚPIESZANIA

- po odpaleniu zimnego lub troche ostudzonego silnika przez 1-2 sekundy

- po uruchomieniu silnika zapala się żółta kontrolka oleju na jakieś 10sek.

Dodam że jak to osłuchiwałem to mi się osobiście wydaje że to wręcz wali w pokrywę zaworów .

Jeżdżę tak już chyba z 6-7 kkm i cały czas taki sam objaw, bez zmian.

Samochód ma katalogowe wręcz osiągi (11-12 do 100 km/h ).jestem umówiony z mechanikem i niestety nie jest za bardzo pewien co to może być zobaczy sie po demontażu ,co najgorsze to objechałem już kilku naciągaczy i diagnozy żadnej może już ktoś miał ten problem,

pozdrawiam!

Opublikowano

Mam bardzo podobne objawy co Ty kolego, no poza tym ze terkocze na wyższych obrotach, umnie czasem po odpaleniu tak wlasnie z 2 sek. zaklekocze jakby cos od zaworów, i z tą kontrolką też mam tak samo że po odpaleniu świeci na jakies 5 sek i gasnie. Sporo jest o tym w necie że to prawdopodobnie uszkodzony (kończący się) czujnik poziomu oleju.

Ja ogólnie mam zamiar zacząć od wymiany oleju bo mam juz poniżej połowy go, a wlany jest jakiś GM 10W40, zastanawiam się nad wlaniem takiego jaki powinien tam być, czyli spełniający normę LongLife01, przy okazji wykręce czujnik od poziomu i go obadam, przeczyszcze może coś pomoże. Jak dowiesz się czegoś konkretnego w tej sprawie to odpisz.

Opublikowano
ciężki temat za tydzień bedzie rozbierał silnik zobaczymy czy to pierdoła czy silnik do wymiany mam nadzieje że to pierwsze :D
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego miałem identyczny problem ale w ostatnim tygodniu został naprawiony. To był VANOS !!!!

Naprawiałem w serwisie BMW bo zawsze wszystko na oryginał wymieniam no i zostawiłem wtedy 3000 zł

Opublikowano
kolego przy odpalaniu jak ci klekocze to z powodu pompy oleju bo przez piewsze sekundy jeszcze nie zdazy na pompowac oleju na szklaneczki i one tak klekocza... a gdy juz sie chydropopychacze na pompuja to przestaje klekotac.....
Opublikowano
kolego bakcyl u ciebie moze byc wina szklaneczek.... sprobuj najpierw wymienic olej... ja jak jezdzilem na mobilu 10w 40 wlasnie mialem to samo co uciebie... wymienilem olej na castrol 10w40 no i problem znikl... tak jak mowie moze byc wina szklanek zaworow pompy oleju (zbyt male cisnienie wydaje)