Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam is M42 który zagazowałem 1,5 roku temu. Instalacja Stag 300 (pozostałych podzespołów nie pamiętam)

Przejechałem jakieś 80tyś na LPG i nie miałem żadnych problemów.(regularnie wymieniam filtry)

Od niedawna zaczął mi przełączać na LPG przy coraz mniejszych prędkościach lub przyspieszaniu. Teraz każde wyprzedzanie kończy się jazdą na benzynie.

Byłem u gazownika co mi zakładali gaz i stwierdzili, że pada reduktor(parownik) i trochę poregulowali przy parowniku i się poprawiło ale na nie długo. Chodzi bodajże o małe ciśnienie gazu. Nie mam ochoty płacić za każdą wizytę i 3 minuty regulacji i płacić 50PLN , a to i tek na długo się nie zda.

Za wymianę parownika chcą 350zł, (gwarancja nie obejmuję bo nie mam wpisanych wszystkich przeglądów)

a z filtrami skasują mnie 450 zł. - to trochę dużo.

Moje pytanie: na czym polega zużywanie się reduktora(parownika), że nie wyrabia i obniża ciśnienie gazu?

Czy da radę samemu go rozebrać, może pomogło by przeczyszczenie. A może jest jakaś inna przyczyna.

Proszę o jakieś sugestie

Opublikowano
zestaw naprawczy reduktora to koszt max 200pln

No chyba bym wolał chociażby z Alle.... cały nowy reduktor ale nie wiem jaką firmę polecacie i jak dobrać?

Jeszcze jedno czy gdybym sam wymienił to muszę podpinać się pod kompa od gazu?

Opublikowano

Gazownik robi Cię w przysłowiowego hu.. nie ma możliwości żeby reduktor padł w tak krótkim czasie.Poprostu wie że sknocił robote a że nie masz regularnych przeglądów zwyczajnie umywa ręce...

Dla przykładu powiem iż ostatnio trafiła mi się do kupienia stara E30 2.0 w gazie.Wziełem ksiązke serwisową od gazu i... instalacja nie miała ani jedego przeglądu i regulacji a auto śmigało na gazie aż miło mimo że gaz był zamontowany w aucie ponad 2 lata wstecz.

Opublikowano
w środku jest taka membrana

membrana przy sekwencji????to stag 300 robi tez zwykle gazy?myslalem ze tylko sekwencje,sam mam stag 300 wlasnie w sekwencji

http://www.drypa.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=1295

na czym polega zużywanie się reduktora(parownika)

byla mowa o reduktorze parowniku?pogubiłem sie bo sam juz nie wiedzialem co on tam ma czy reduktor czy parownik czy wogole moze jakis komputer :lol: dlatego zapytalem bo do tej pory slyszalem o membranach ale w zwyklym gazie,sam z reszta cos takiego wymienialem,no ale niewazne

"TAKI EGZĘPLARZ TO PRAWDZIWY UNIKAT A STAN POWALA NA KOLANA !!!" :lol:

nie wróż ze szklanej kuli http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif

Opublikowano
zestaw naprawczy reduktora to koszt max 200pln

No chyba bym wolał chociażby z Alle.... cały nowy reduktor ale nie wiem jaką firmę polecacie i jak dobrać?

Jeszcze jedno czy gdybym sam wymienił to muszę podpinać się pod kompa od gazu?

Idąc po najlżejszej linii oporu możesz kupić identyczny reduktor i wymienić go we własnym zakresie. Tak czy siak będziesz musiał później podpiąć pod kompa w celu chociażby ustawienia cisnienia gazu na reduktorze (kalibracja nowa też by się przydała)