Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, nie mogę się nigdzie doczytać i znaleźć odpowiedzi na pytanie czy jest możliwość zwiększenia w miarę rozsądku obrotów silnika

W moim przypadku 2.0 e36 6.5tys obrotów 225km/h i mam odcięcie, wiadomo zmiana dyfra wpłynie na max prędkość i przyśpieszenie, ale czy da się zwiększyć obroty do 7 tys?? na przyszłość planuje swapa na 3 lub 4 litry v8

____

Proszę o poprawne tytułowanie tematów w przyszłości, albo będę zamykał. Proszę przeczytać format na górze działu. mattiss

Opublikowano
Da sie wszystko pytanie brzmi po co ?? to Przesuniecie odcinki powinno byc nastepstwem wielu modow ktorych ty w silniku nie zrobiles

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Nie wiem w jakim celu w seryjnym(tak zakladam) silniku chcesz zmieniac moment odcinki. Max moc jest uzyskiwana w granicach 5900 obr/min wiec bezsensowne jest krecenie silnika wyzej.po przekroczeniu 6000-6500 moc gwaltowanie spada i co za tym idzie auto ma gorsze osiagi. No chyba ze ta max moc osiagal bedziesz przy 7000(bez modow sie nie obejdzie) wtedy juz przesuniecie odcinki bedzie logicznym rozwiazaniem.
Opublikowano

W przypadku M52B20 moc po przekroczeniu 5.900obr nie leci w dół a praktycznie do 6.500obr jest taka sama - podejrzewam że podobnie jest w przypadku M50.

Co nie zmienia faktu ze bez sensu jest podnoszenia limitera na 7.000 przy seryjnych gratach.