Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie .... Czy z autem jest coś nie tak ?

118d i na komputerze 9,9 ...

Fakt ,faktem ,że w Łodzi zajebiaszcze korki ,felga 225 ,czasem się wciśnie .Aczkolwiek wynik praktycznie 10L to jednak za dużo nieprawdaż ?

Co można sprawdzić ,zrobić by wynik ten polepszyć ?

W trasie udało mi się zejść na 6,5 ,to jakas masakra jest przecie .Poprzednie moje auto Citroen c4 HDI

Spalanie w mieście około 7 a w trasie nawet 3.9 ...

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano

Kolego żeby auto spaliło 3,9 literka to chyba cię tiry wyprzedzały ( pózniej ktoś mówi że do Zakopanego jechał 5 godzin :) ) , nie przesadzajmy :) ja e60 udało mi się zrobić wynik 5 litrów ale to nie było można nazwać jazdą

Najlepszy sposób zatankuj do pełna , skasuj licznik przejedź równe 100 km podjedź na stację i zatankuj znowu do pełna w ten sposób obliczysz ile spalił ci samochód , być może komputer przekłamuje ze względu na większe koła

Pamiętaj w korkach zawsze pokaże ci więcej .

Opublikowano
Komputer moim zdaniem w e87 troszkę oszukuje. Do obliczania średniego spalanie bierze sporą liczbę kilometrów. Najlepiej jest z zerować stan tuż przed trasą. U mnie 118d w trybie mieszanym Warszawa- Łódź pokazuje 7,5. Najniższy wyniki osiągnąłem wracając z nadmorza 5,2 litra, ale max prędkość to 120km/h . Co do jazdy po mieście Łodzi to 8,5-9 litrów spala mi szczególnie że raczej dynamicznie jeżdżę.
Opublikowano
Najlepszy sposób zatankuj do pełna , skasuj licznik przejedź równe 100 km podjedź na stację i zatankuj znowu do pełna w ten sposób obliczysz ile spalił ci samochód , być może komputer przekłamuje ze względu na większe koła

Pamiętaj w korkach zawsze pokaże ci więcej .

Dokładnie, jestem pewien, że wtedy spalanie będzie dużo niższe, bo u mnie XC90 D5 (2,4 diesel) ze skrzynią automatyczną pali 9,5 litra na 100 kilometrów w cyklu mieszanym.

Opublikowano

Tomek, nie ma się czym przejmować :) komputer zawyża wartości... ja mam cały czas 9-10l/100km jak by mi palił ciągle 10 litrów to zrobiłbym od tankowania do tankowania okk 500km bo zbiornik jest cośkoło 50l a robie 650-700km.

jazda bardzo dynamiczna.

Opublikowano

heh ,no może rzeczywiście coś komputer przekłamuje ,tymbardziej ,że prędkość chyba zawyża o jakieś 7 km/h . Możliwe ,że to przez rozmiar kół ....

Zatankuję kiedyś pod korek ,jak będę się wybierał w dłuższą trasę ,sprawdzę za pomocą nawigacji ile wyszło km na pełnym baku .

Tomek

Opublikowano

U mnie w e60 przy zmianie na koła 245/40 r 18 z 225/50 r 16 spalanie wg. licznika wzrosło o litr , jak i oczywiście zasięg się zmniejszył ale po własnych obliczeniach wychodzi na to że licznik przy większych kołach przekłamuje .

Ciekawe czy nie da się wgrać jakiegoś oporgramowania w serwisie do kół np. 245/40 r 18 tak aby zmienić parametry ?

Opublikowano (edytowane)

Ja zauważyłem, że komputer przekłamuje mnie o jakieś +0,5 litra. Jeżdżę 90% po mieście i na kompie mam 8,7 - 8,9.

Patrz stopka

|

|

\/

Edytowane przez piteerus

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
U mnie w e60 przy zmianie na koła 245/40 r 18 z 225/50 r 16 spalanie wg. licznika wzrosło o litr , jak i oczywiście zasięg się zmniejszył ale po własnych obliczeniach wychodzi na to że licznik przy większych kołach przekłamuje .

Ciekawe czy nie da się wgrać jakiegoś oporgramowania w serwisie do kół np. 245/40 r 18 tak aby zmienić parametry ?

Można ustawić w ukrytym menu komputera pokładowego korekcję dla wskazania śr. zużycia paliwa.

Opis jak wejść i poruszać się po menu był już na forum. Pozdrawiam!

Opublikowano

Dokładnie, jestem pewien, że wtedy spalanie będzie dużo niższe, bo u mnie XC90 D5 (2,4 diesel) ze skrzynią automatyczną pali 9,5 litra na 100 kilometrów w cyklu mieszanym.

Bond chyba zapomniałeś o 1 przed 9 :mrgreen:

Słuchajcie ... samochód pali dużo, czasami więcej a czasami ile zdąży i po co nad tym rozprawiać i dywagować ... już są dwa wątki "ile pali" :mad2:

Opublikowano
ok ,dzięki popróbuję z tym ukrytym menu .A czy jest możliwość ,ustawienia wskaźnika prędkości ? patrzę i nie widzę tej funkcji .Przyznam ,że mi przekłamuje o jakieś 7km/h wedle nawigacji .Zapewne w tym też tkwi problem ,że tyle pali .

Tomek

Opublikowano
ok ,dzięki popróbuję z tym ukrytym menu .A czy jest możliwość ,ustawienia wskaźnika prędkości ? patrzę i nie widzę tej funkcji .Przyznam ,że mi przekłamuje o jakieś 7km/h wedle nawigacji .Zapewne w tym też tkwi problem ,że tyle pali .

Cześć Tomcio,

wskaznika niestety nie możemy kontrolować, a co do przekłamywania to standard w każdym aucie.

PS

będe dziś ok 17 na gg

Opublikowano
nie potrafię uruchomić ukrytego menu. Wie ktoś jak to jest w e87 ?

Tomek

Opublikowano
nie potrafię uruchomić ukrytego menu. Wie ktoś jak to jest w e87 ?

jasne :)

trzymaj długo przycisk od kasowania licznika ok 10 sekund

następnie pulsacyjnie przyciskając ten sam przycisk przejdż w pozycję 19 i tam musisz wklepać również tym samym przyciskiem swój kod (suma 7 ostatnich znaków w VINie max może być coś ok 44)

Opublikowano

Huberto właśnie tak robię ,tylko nie wiem czy dobrze .Wkładam plastikowy kluczyk z imo ,wciskam :o

zapalają się kontrolki . Wciskam przycisk reset ,na 10s ,15 s i nic ...Co robię nie tak ? :mad2:

Tomek

Opublikowano

hmmm

to zrób to na włączonym silniku

1. przyciśnij przycisk (na liczniku w lewym dolnym rogu) ok 10s. - mi po 1s. kasuje się stan licznika po kolejnych 4s. przywraca się stan licznika po kolejnych 2s. wyskakuje coś z ABSem :shock: i następnie upragnione ukryte menu :8)

2. przyciskaj pulsacyjnie przyciskiem, aż dojdziesz do 19 - poczekaj chwile... ok 2s.

3. i teraz wklep kod z VINu

i to wszystko - musi chodzić

Opublikowano
dzięki Huberto ,pokombinuję :cool2:

Tomek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mi wyszło 7,6 na komputerze .Trasa 1000 km .naprawdę było 7.4 ,przekłamuje tylko o 0.2

4 osoby plus spory bagaż ....

Oczywiście góry .... więc sam nie wiem ....

Tomek

Opublikowano
mi wyszło 7,6 na komputerze .Trasa 1000 km .naprawdę było 7.4 ,przekłamuje tylko o 0.2

4 osoby plus spory bagaż ....

Oczywiście góry .... więc sam nie wiem ....

Ja na weekendzie majowym byłem w Pradze plus zwiedzanie okolic, z Krakowa zrobiłem łącznie jakieś 1200km w obie strony. Spalanie z komputera 6.9L/100km. Realne po zatankowaniu 6.5L/100km. 4 osoby, cały bagażnik, czasami z klimą włączoną, prędkości rożne :P

A i spalanie spadło mi po chipie :)

Opublikowano

01.01 K-ZAHL W/T

(Kilo-Zahl Wirklich/Tacho?) Tacho in thousands True/Tacho? to sa prawdziwe kilometry ????

mam przejechane 59850 km

a w tym menu pisze 49 tys. nie czaje tego ukrytego menu?

" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano

Koledzy podpowiedzcie,

Komputer pokazywał mi spalanie o ok 0,5L za małe.

Wszedłem w ukryte menu i zgodnie z instrukcją do liczby 1000 dodałem procent - wyszło okolo 7%

Ustawiłem wiec na 1070 i dumnie zacząłem testować.

Jakież było moje zdziwienie gdy zamiast dzwignąć spalanie o okolo 0,5L z 6,8 do 7,3 wzrosło mi do 9 :shock: :shock: :shock:

Czyzby ta instrukcja z forum jest nieaktualna i jakoś inaczej sie to ustawia ??