Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wydaje mi sie ze padla pompa paliwa (objawy: silnik kreci ale nie chce zapalic) co nie jestem zdziwiony gdyz jezdzilem dlugo na resztkach benzynki co w ostatecznosci wykonczylem pompe i mam za swoje :cry2:

czy w 318is sa dwie pompy paliwa?? ktos mi tak mowil ale nie jestem pewny, chce sie upewnic (po stronie kierowcy obok filtra paliwa jest taka duza czarna puszka z przewodami pewnie od paliwa- co to moze byc?)

i czy takie zamienniki oferowane na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62234441

sa dobrym wyborem?

pozdro eh...w lipcu padla mi podpora walu...w sierpniu pompka paliwa...co przyniesie wrzesien? :|

Opublikowano

pompa paliwa jest w zbiorniku,

aby sie do niej dostać musisz zdjąć siedzenie tylne.

i po prawej stronie jest taki czarny dekiel na kilka śrub, który trzeba odkrecić! nastepnie zdjąć przewody elektyczne oraz gumowe szt. 2 i odkręcić pompę!

myśle ze ten wkład za 170zł bedzie dobry i na moje oko bedzie pasował, i cena jest wmiare przystepna! za uzywkę trzeba dac od 100zł w górę!

wiec niemasz coi sie zastanawiać tylko zmieniaj!

a jak chcesz cos wiedzieć wiecej to pisz heja :mrgreen:

Opublikowano

mam drugie pytanie.

do pompki sa przylaczane dwa przewody elektryczne. jeden jest od wskaznika poziomu paliwa a drugi od zasilania pompki. za pomoca zaroweczki chcialem sprawdzic czy dochodzi prad do tego zasilania i jednak nie dochodzi, bo zaroweczka powinna sie zaswiecic. i teraz mam dylemat z tym czy kupic nowy zamiennik pompy...stara pompa moze byc sprawna tyle ze nie dostaje zasilania... i mysle rozwniez ze powodem moze byc spalony bezpiecznik lub urwany przewod... jakies pomysly??? pomocy bo samochod drugi dzien stoi :cry2:

Opublikowano
Więc wyciągnij pompkę i podłącz na moment zasilanie ( nie może pracować bez paliwa ), wtedy będziesz wiedział. Po przekręceniu stacyjki pompka pracuje tylko chwilę, dobija do 3 barów a potem się wyłącza i załacza gdy odpalasz.
Opublikowano

Mozesz sprawdzic pompe bez wyciagania, odepnij zlacze przy pompie

i podaj 12V z akumulatora na chwile (1-2 sek) UWAGA NA ISKRY

w poblizu zbiornika. Diagnozowalem ostatnio identyczny problem w 635CSi...okazalo sie ze pompa byla sprawna

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
za pomoca zaroweczki chcialem sprawdzic czy dochodzi prad do tego zasilania i jednak nie dochodzi, bo zaroweczka powinna sie zaswiecic.

Jesteś pewien :?:

Przy TYLKO włączonej stacyjce, w silnikach z wtryskiem Motronic (m.in. 318is), prąd nie dochodzi do pompy paliwa :!:

Dopływ prądu włącza się dopiero z chwilą odpalenia rozrusznika i nie jest przerwyany dopóki sterownik silnika "stwierdza" że silnik pracuje, ew. trwa przez kilka sekund, jeżeli silnik nie zaskoczy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
dokładnie tak jak mówi kolega wyzej, mozesz dać zasilanie bezpośrednio na wtyczkę pompy , bez jej wyciągania i wtedy bedziesz miał 100% pewność!