Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio pojawił sie u mnie problem z obrotami przy zmianie biegów. Przy zmianie biegu z jedynki na dwójke po wciśnięciu sprzęgła obroty jakby zatrzymują się, opadają ale z pewnym opóźnieniem. Czym to może być spowodowane?
Opublikowano
Kolego widzę że nie jesteś tu nowy ale masz problem z napisaniem posta. Zdradź może jaki masz silnik w tym E46 :)
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Przepraszam :D Nowy nie jestem ale od roku tu nie zaglądałem :cry: Silnik BMW: 323Ci e46. M52TUB25

Z góry dzięki za info

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym obstawiał uszkodzenie potencjometru przepustnicy, przy pedale gazu. O ile problem występuje bez względu na temperaturę silnika (nie tylko na zimnym - wtedy raczej należałoby wymienić uszczelki vanosa).

Chyba, że jako stary dieslowiec bzdury piszę, to niech Boggy poprawi.

Opublikowano

Jestem, jestem :) miałem kłopoty z dojściem do netu chwilowo.

A więć.

Tak jak mówił przedmówca jest to związane z potencjometrem przepustnicy ale jest on przy przepustnicy a nie jak w dieslu przy pedale.

W M52/tu są dwa czujniki przy przepustnicy i generalnie wymienia się całą przepustnicę, bo nikt nie rozdzieli i nie złoży ( bynajmiej nie znalazłem śmiałka) potem tych potencjometrów.

Druga sprawa, to po zdjęciu przepustnicy, jeśli od nowości nie wymienialiśmy wężyka idącego od regulatora ciśnienia na listwie wtrysków, to będzie na 99% wisiał za przepustnicą na wysokości zaworu odmy. Możliwe że po zmianie tego przewodu wszystko się unormuje, jak nie to wtedy przepustnicę trzeba zmienić.