Skocz do zawartości

320i Pytanie o o olej tylnego mostu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Kiedyś miałem problem iż wyrwałem tylni wózek z zaczepów. Wydałem trochę kasy zrobiłem to auto jeżdzi jak wcześniej tylko że, od jakiegoś czasu mam wrażenie że przy nagłym puszczeniu sprzęgła albo przy cofaniu (puszczanie, wciskanie sprzęgła) Z tylnego mostu dochodzi dzwięk jakby mechanizm głośniej procował. Te puk jest głośniejsze :D:D:D. Czy można jakoś łatwo sprawdzić czy padły poduszki tylnego mostu.??. Czy po-prostu tak musi być :D. Wcześniej przed wyrwaniem wózka też słyszałem takie PUK-anie, ale jak raz PUK-ło to później była już trylko cisza :D:D. Dzięki za pomoc bo po zimie wyszło pare problemów z moim zabytkiem :D

Edytowane przez Bielu
Opublikowano

Ok a jaki olej wlać do tego tylnego mostu czy jak to tam sie zwie bo mam tam lekki wyciek i chyba tu jest problem. p.s. Jest możliwośc sprawdzenia ilości oleju w tym elemencie??

Pozdrawiam

Opublikowano
p.s. Jest możliwośc sprawdzenia ilości oleju w tym elemencie??

Pozdrawiam

Oczywiście że jest . Z tego co kojarzę to potrzebny do tego klucz wewnętrzny 14 i oczywiście kanał . Patrząc od tyłu na most jakoś w połowie wysokości mostu jest korek , trzeba go odkręcić włorzyć palca i będziesz wiedział czy olej jest czy go nie ma

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponawiam pytanko. Jaki olej do tylnego mostu będzie ok i ile listrów. Silnik 2.0 vanos nie wiem czy mam szpere bo zabardzo nie wiem co to hehehe tzn. domyślam się :D:D..

Pozdrawiam

Opublikowano
W zależności od wersji mostu i auta powinno wejść ~1.1 l-1.7l oleju.Olej to GL5 75W90 a szpera to 75w140 produkuje go tylko CASTROL :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif