Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 318i M40B18. Przedwczoraj po południu podjechałem do sklepu a gdy chciałem wracać nie chciała zapalić. Auto zawleczone do mechanika, niby padnięta pompa paliwowa. Z braku czasu zostawił na noc ze ściągniętymi klemami. Wczoraj rano odpaliła bez problemów. Podjechałem na stację, chcę ruszyć spod dystrybutora i znowu nie chce odpalić:/ Odpaliłem awaryjnie na gazie, bo silnik rozgrzany. Dziś rano nadal nie chce zapalić. Czasami na początku słychać jakby chciała, ale po sekundzie już tylko kręcenie rozrusznikiem:/ Gaz to sekwencja Stag4. Podłączyłem auto pod impę i taki błąd wyrzuciło:

http://zapodaj.net/f92ace3add9c.jpg.html

Skasowałem go jednak to nic nie dało.

Opublikowano
No właśnie na zimnym nie pali ani na gazie ani na benzynie. Tylko raz na stacji benzynowej, gdy silnik był rozgrzany i nie chciał zapalić na benzynie to udało mi się odpalić go na gazie. Nigdy wcześniej nie próbowałem od razu odpalać na gazie, więc nie wiem, czy tak było od początku.
Opublikowano
Znaczy kolego błąd który Ci wyskoczył, jest błędem przepływomierza i sądzę, że to może być albo to, albo coś na dolocie...

- Bóg stworzył BMW bo wie co dobre.

- A pozostałe samochody?!

- Bo wie co to poczucie humoru :D

BMW E36 318ti Compact z silnikiem M44B19 w kolorze "Magnetic Blau"... mrrr... ;)

http://www.motostat.pl/user_images/31525/icon3.png

Opublikowano
albo mechanik zregenerowal pompke paliwowa młotkiem :duh: ja tak zrobilem gdy mi padla , tez mam sekwencje i na cieplym z gazu awaryjnie moge zapalic. co do tej mojej regeneracji musialem tak zrobic bo bym do domu nie wrocil wyciaglem na parkingu pompke puklem delikatnie i zadzialala a po 2 dniach zalozylem nowa moze mechanik tez byl taki cwany :mad2: sprawdz tez bezpieczniki bo kiedys tez z niewyjasniionych przyczyn m sie przepalil
Opublikowano

mechanikowi nie mam nic do zarzucenia, bo owszem pukał w pompkę ale nic to nie dało, a że nie miał czasu, to postanowił się autem zająć na następny dzień ale wtedy odpalił nie raz bez problemu dopóki nie pojechałem na stację. Mechanik nie był pewien diagnozy, więc nic nie chciał niepotrzebnie kombinować.

Czy padnięta przepływka może unieruchomić silnik? Czy przejrzeć najpierw pompę? Jeszcze jedno pytanko, czy po włączeniu zapłonu powinno się usłyszeć dźwięk pompy paliwa? nigdy nie zwracałem na to uwagi i nie wiem, czy jest ona słyszalna.

Opublikowano

Czy padnięta przepływka może unieruchomić silnik? Czy przejrzeć najpierw pompę? Jeszcze jedno pytanko, czy po włączeniu zapłonu powinno się usłyszeć dźwięk pompy paliwa? nigdy nie zwracałem na to uwagi i nie wiem, czy jest ona słyszalna.

Po pierwszym przekręceniu na zapłon powinno ją być słychać . A najlepiej przed przekręceniem podnieś tylną kanapę będzie lepszy efekt słyszalności . Jeśli jej nie usłyszysz to sprawdź bespieczniki i przekaźnik pompy .A które to i gdzie się znajduje znajdziesz tu na forum tylko trzeba poszukać

Opublikowano

A więc sprawdziłem bezpieczniki, zmostkowałem przekaźnik, napięcie we wtyczce od pompy było. Efektów akustycznych brak. Nie mogłem sprawdzić empirycznie bo aku padnięty. Wyciągnąłem pompę, podłączyłem jeszcze raz i zatrybiła. Zmontowałem z powrotem, kupiłem kable rozruchowe i odpaliłem auto. Jeszcze nigdzie nie wyjeżdżałem, więc jeszcze nie sprawdziłem czy błąd przepływki powróci. Kilka razy odpaliłem na parkingu i było ok, ale chyba nie ma się co łudzić, że pompa nie padnie po raz kolejny?

Teraz już wiem, że sekwencje nawet awaryjnie można uruchomić tylko na ciepłym silniku. A może to zależy od ustawionej temperatury przełączania na gaz? W najbliższym czasie sprawdzę empirycznie, bo w razie kłopotów może się to przydać...

Opublikowano
witam---powiem krutko w pompie pada komutaror a mianowicie jedna sekcja i dlatego raz pali a raz nie--- mam taka pompe rozrbrana moge podeslac zdjecia jak wyglada komutaror w pompie bosch po latach eksploatacji
jedynakk
Opublikowano

jedynakk

jak możesz, to wstaw te fotki, jestem Ciekaw jak to wygląda w tej pompie, bo nigdy żadnej nie rozbierałem;)