Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem od 2 dni szczesliwym posiadaczem e46 320d :D

Auto kupiłem osobiscie w niemczech i jezdzi sie wspaniale przyspiesza i smiga jak dzikie wszystko chodzi super jednak zastanawia mnie jedna rzecz i nie wiem czy to cos w aucie czy to wina mojego stylu jazdy

Otóż jak dojezdzam np do krzyzówki i auto jest na 3-4 biegu zaczynam chamowac i predkosc oczywiscie spada to przy około 40 km/h zaczyna jakby troche szarpac i dobiega taki dziwny głuchy odgłos jakby z przodu po lewej stronie

Moze to zamałe obroty i dlatego tak jest no i mam wrazenie ze przy ruszaniu trzeba dodawac troche wiecej gazu

Prosze sie nie smiac ale wczesniej jezdziłem benzynkami i trzeba sie teraz troche przestawic

Co wy na to ???

pozdrawiam

Opublikowano

Czyli elastycznisc 320d jest tak niska :?:

Mazda 626 2.0d rover 111sli i bmw 325i nie ma problemow z przyspieszaniem od 40 na 4 biegu a 320d ma?? Jakie masz obroty przy 40 na 4 biegu?

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Witam

Przesiadłem się do 318d ok 2 tygodnie temu.

Sam auto sprowadziłem z Niemiec, wszystko było wyśmienicie.

Dojechałem do Wawy a tu rozczarowanie.

Słabo ruszał ze sprzęgła, generalnie przy ruszaniu potrafił delikatnie drgać ...

Podobnie przy zwalnianiu delikatnie szarpał, drżała gałka zmiany biegów ( bardzo lekko, ale wqrzało mnie to potężnie...)

Skojarzyłem fakty i.... PALIWO Z NESTE....do Wawy było idealnie (niemieckie) na drugi dzień już źle - a właśnie rano tankowałem

Następnego dnia zalałem na Shellu ( GTL'a) - jazda idealna, ze sprzęgła rusza płynnie, dynamicznie, gałka nie drży, przy redukcji do 1000 obr/min jest super...

U mnie pomogło...;]

Pozatym z auta jestem bardzo, bardzo zadowolony - jak na 115KM - dynamiczny, spalanie w mieście 5.8 l/100, zmieniam biegi do 3000obr/min

Pozdrawiam

Aleksander Malanowski
Opublikowano
witam ale ja pytałem o buczenie i lekkie drgania przy wysokim biegu i niskich obrotach podczas zwalniania a nie o przyspieszanie bo przyspiesza jak rakieta :)
Opublikowano

ja też mam 115 konną i u mnie w mieście spala 10,7 litra...

szarpie, i już 4 miesiące mam problemy z mocą, a prawie wszystko bylo wymieniane, egr, przepływomierz. czujniki, zaworki, nawet turbine mechanik wyjmował w celu regeneracji i po otwarciu jej okazało się że jest w Bdobrym stanie teraz czekam do poniedziałku aż przyjedzie koleś od Mapowania, i wgra mi oryginalną mapę do tej bmw. a jak to nie pomoże to mam oddać na szrot.

powoli stwierdzam że bmw z tym silnikiem to padło. dodam że z rana reakcja na pedał gazu jest momentalna, bez opuznienia, a im dłużej jade to się zwieksza czas reakcji, aż kompletnie dostaje muła i musze mu dozować gaz żeby przyśpieszał, bo pedał w podłogę jeszcze gorzej skutkuje pojawia się wtedy ciemny dym z tyłu, czasem jest że jak trzymam tak gaz do podłogi to nagle potrafi się odwiesić, i dostaje nagle mocnego strzała przy okazji puszczająć kłęb dymu. poprostu masakra!!!!

Opublikowano

szarpie, i już 4 miesiące mam problemy z mocą, a prawie wszystko bylo wymieniane, egr, przepływomierz. czujniki, zaworki, nawet turbine mechanik wyjmował w celu regeneracji i po otwarciu jej okazało się że jest w Bdobrym stanie teraz czekam do poniedziałku aż przyjedzie koleś od Mapowania, i wgra mi oryginalną mapę do tej bmw. a jak to nie pomoże to mam oddać na szrot.

powoli stwierdzam że bmw z tym silnikiem to padło. dodam że z rana reakcja na pedał gazu jest momentalna, bez opuznienia, a im dłużej jade to się zwieksza czas reakcji, aż kompletnie dostaje muła i musze mu dozować gaz żeby przyśpieszał, bo pedał w podłogę jeszcze gorzej skutkuje pojawia się wtedy ciemny dym z tyłu, czasem jest że jak trzymam tak gaz do podłogi to nagle potrafi się odwiesić, i dostaje nagle mocnego strzała przy okazji puszczająć kłęb dymu. poprostu masakra!!!!

kolego ja mam ten sam model i u mnie nie ma zadnych opisanych przez ciebie objawow musiales trafic na zmeczony model lub kupiles"okazje"

ja jestem bardzo zadowolony pozdrawiam

Opublikowano
Witam wszystkich jestem od 2 dni szczesliwym posiadaczem e46 320d :D

Auto kupiłem osobiscie w niemczech i jezdzi sie wspaniale przyspiesza i smiga jak dzikie wszystko chodzi super jednak zastanawia mnie jedna rzecz i nie wiem czy to cos w aucie czy to wina mojego stylu jazdy

Otóż jak dojezdzam np do krzyzówki i auto jest na 3-4 biegu zaczynam chamowac i predkosc oczywiscie spada to przy około 40 km/h zaczyna jakby troche szarpac i dobiega taki dziwny głuchy odgłos jakby z przodu po lewej stronie

Moze to zamałe obroty i dlatego tak jest no i mam wrazenie ze przy ruszaniu trzeba dodawac troche wiecej gazu

Prosze sie nie smiac ale wczesniej jezdziłem benzynkami i trzeba sie teraz troche przestawic

Co wy na to ???

pozdrawiam

Kolego niechce byc uszczypliwy ale to moze startuj z 5 -tki moze uda sie setke ropy mnie spalic..

Opublikowano

Nie zazdroszcze..mój egzemplarz ma 148000 przebieg, oleje, filtry wymieniane na czas, auto nigdy nie dostało złego paliwa ( no ja raz zalałem na Neste, nigdy tego błędu nie powtórzę), jak pisałem w poprzednim poście tankuję już tylko GTL-a.

Auto jest wyśmienite!!!Dziś w korach przejechałem przez wawę + dodatkowe 160km średnia szybkość 89km/h spalanie 5.1, zasieg 1100km...

Przy 130km/h w aucie jest absolutnie cicho, i co jest fajne 180km/h osiąga zadziwiająco szybko. Jedyny mankament - jedynka do 1500obr/min nie za bardzo ciągnie;], ale nie ma tragedi, można się przyzwyczaić...Oczywiście wolał bym 320d, 330d, w sumie pojechałem po 320d, ale niestety była zmęczona...za to jak zobaczyłem mój egzemplarz, i to w jakich warunkach jeździł ( właściciel poprzedni sporo mówi o stanie auta...) odrazu go kupiłem, pomimo tych 115KM, nie żałuję....

Tak pozatym jechałem M5 e39, 300k km przebiegu, kopciła, wyła, a jechała tak jak by połowe koni straciła, a mimo wszystko nie stwierdzę że BMW z tym silnikiem to podało...

Pozdrawiam

Aleksander Malanowski
Opublikowano

4 bieg i 40km/h nie ma prawa nic sie dziac, drgac itd. Jesli takie cos sie dzieje to nie jest to normalne, Zrobilem taki maly tescik, 35km/h i 4 bieg - zadnych drgan odglosow, normalnie zareagowal na gaz. Przy 40 jest okolo 1000 obrotow. Przy 35 jakies 850?

pori, piszesz ze rezonansu juz nie ma, a co z tymi dziwnymi odglosami?

Opublikowano
4 bieg i 40km/h nie ma prawa nic sie dziac, drgac itd. Jesli takie cos sie dzieje to nie jest to normalne, Zrobilem taki maly tescik, 35km/h i 4 bieg - zadnych drgan odglosow, normalnie zareagowal na gaz. Przy 40 jest okolo 1000 obrotow. Przy 35 jakies 850?

Dokładnie tak, przy 40km/h jest ok. 1000 obr/min, 35 km/h 850 obr/min, ale wakuometr sam pokazuje że to już prędkość zdecydowanie dla 3 biegu, chociaż szarpań, drgań etc nie ma...

P.S Pochwalę się - zakpupiłem wczoraj olej ( cartrol edge sport 0W40 ) filtr oleju, powietrza i paliwa ;] - finansowo bolało...ale samopoczucie za to się poprawiło ;]

Aleksander Malanowski
Opublikowano

Nie zazdroszcze..mój egzemplarz ma 148000 przebieg, oleje, filtry wymieniane na czas, auto nigdy nie dostało złego paliwa ( no ja raz zalałem na Neste, nigdy tego błędu nie powtórzę), jak pisałem w poprzednim poście tankuję już tylko GTL-a.

Auto jest wyśmienite!!!Dziś w korach przejechałem przez wawę + dodatkowe 160km średnia szybkość 89km/h spalanie 5.1, zasieg 1100km...

Przy 130km/h w aucie jest absolutnie cicho, i co jest fajne 180km/h osiąga zadziwiająco szybko. Jedyny mankament - jedynka do 1500obr/min nie za bardzo ciągnie;], ale nie ma tragedi, można się przyzwyczaić...Oczywiście wolał bym 320d, 330d, w sumie pojechałem po 320d, ale niestety była zmęczona...za to jak zobaczyłem mój egzemplarz, i to w jakich warunkach jeździł ( właściciel poprzedni sporo mówi o stanie auta...) odrazu go kupiłem, pomimo tych 115KM, nie żałuję....

Tak pozatym jechałem M5 e39, 300k km przebiegu, kopciła, wyła, a jechała tak jak by połowe koni straciła, a mimo wszystko nie stwierdzę że BMW z tym silnikiem to podało...

Pozdrawiam

No to ładnie kolego moze tak własnie chodzą te naprawde sprawne diesle bmw... A powiedz jeszcze czy zasieg 1100 to według kompa czy sprawdzone przez ciebie i jak wyglada twoja jazda czy deptasz a moze raczej spokojnie jezdzisz?

Opublikowano

Witam

Spalanie według kompa, co do stylu jazdy, dynamicznie ale ekonomicznie ;]

Tak do 140, czasami 160, tyle że bez gwałtownych przyspieszeń

Aleksander Malanowski