Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzis przy wymianie opon dowiedzialem sie od serwisanta ze prawy przedni wahacz mam do wymiany i poinstruowal mnie ze to powazna sprawa zebym lepiej sie za to wzial natychmiast.Mam zatem kilka pytan odnosnie takowej wymiany:

-Czy mozna wymienic tylko jedna strone czy moze nalezy kompletny przod nawet jesli zużyty jest tylko prawy?

-Czy jesli mam wahacze aluminiowe to z jednej strony moge wstawic stalowe?

-Czy na jednej stronie moge wymienic dolny wahacz(serwisant wspomnial ze to dolny jest padniety)czy raczej powinienem wymienic dolny oraz gorny i lacznik stabilizatora?

-Jaki moze byc koszt robocizny w warsztacie jesli bede mial zakupiony wahacz z netu.

-Czy jest cos o czym powinienem wiedziec zanim uczynie nieswiadoma glupote w zwiazku z wymiana?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witaj też wymieniałem wahacze to na naszych drogach nieuniknione po czasie możesz kupić nowe plus tuleje ale to wyjdzie koszt bez robocizny z 250 zł strona (2 wahacze) albo zregenerować swoje to koszt około 40 zł plus 20 zł tuleja , ale to kwestia jak je zrobią i ile ci wytrzymają polecam ci zrobić od razu całość do tego gumy na stabilizator i warto sprawdzić też gałki bo jak będziesz miał luz na układzie to wybijesz to znowu za jakiś czas. Przerobiłem to na swojej Beacie i wiem ze nie warto robić tego po części a raz i dobrze pozdro.
Opublikowano
ja wymieniałem tylko ten co był do wymiany i nie zaszkodziło w niczym bynajmniej narazie :mrgreen:
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano

Marek - mozesz wymienic pojedynczy wahacz, ale pamietaj ze po kazdej ingerencji w zawieszenie trzeba skontrolowac/ustawic zbieznosc. Ja u siebie wahacze (4 szt) zmienilem pod swoim garazem - potrzebne sa klucze, lewarek i jakis warsztatowy "pacholek"/koziolek czy jak to zwa. cala operacja zajela mi ponad godzinke. Mialem stalowe wahacze i takie wsadzilem (Meyle wzmocnione). Po 70 000 km zaczyna mi cos lekko z przodu pukac, ale po taki przebiegu smialo polecam MEYLE. Jesli masz jakies pytania, pisz...:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Zamowilem sobie wahacze DACHSTEIN na cala strone i lacznik stabilizatora,czytalem ze firma robi solidne elementy w przystepnej cenie i ludzie nie narzekaja na nie oczywiscie jesli nikt nie jezdzi po wertepach i polnych drogach,i przy normalnej jezdzie.Ze znajomym mechanikiem uzgodnilem ze koszt wymiany wyniesie 60 PLN,wiec czekam tylko na przesylke.

Dziekuje za odpowiedzi na post,pozdrawiam Bumowiczów!