Skocz do zawartości

E30 - uruchomienie po roku postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety przez rok nie jezdzilem swoim autkiem i teraz mam pytanie, na co glownie zwrocic uwage podczas uruchamiania ?

Silnik M20B20

Opublikowano
Dobrze by było wymienić olej i filtr oleju. I patrz czy nie cieknie po wymianie do tego wlej sobie może do benzyny jakiś specyfik do czyszczenia układu paliwowego. Sprawdź poziom chłodziwa i oleju do wspomagania bo słyszałem że lubi cieknąć z pod zbiorniczka. A reszta wyjdzie w praniu
Opublikowano
W piątek po 37 miesiącach postoju odpaliłem moje e36. Chwilę pokręciłem silnikiem, bez dopływu paliwa. Później włączyłem wszystko i odpalił z pół obrotu ;-) Podstawa to dobry akumulator.
BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano

Olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, i powinna zapalić.

Do benzyny można dolać jakiegoś czyszczącego układ paliwowy specyfiku….byle po wymianie filterka paliwa.

Przed jazdą sprawdziłbym jeszcze stan hamulców oraz wymieniłbym płyn hamulcowy.

Dłuższe nieużywanie samochodu nie dział zbyt dobrze na hamulce. Lubią zapiec się tłoczki w zaciskach lub w cylinderkach w przypadku bębnów.

Najlepiej rozebrać zaciski , dokładnie je oczyścić, rozruszać i przesmarować ruchome elementy.

Opublikowano
po bardzo długim postoju auta zaleca się wykręcenie świec,za pomocą strzykawki za aplikować do cylindrów jakąś tam dawkę oleju następnie wyjąć bezpiecznik pompy paliwa i kręcimy na sucho. następnie wkręcamy świece,najlepiej nowe, wkładamy bezpiecznik i próbujemy odpalić auto.
Opublikowano

zmienilem olej i heja, odpalil od pierwszego razu :) Az w szoku bylem i osoby ktore staly i patrzyly na to co sie dzieje :)

Jednak co BMW to BMW :D Teraz czas na regeneracje hamulcow bo niestety troche kiepskie sa :(