Skocz do zawartości

316i Duże spalanie, fal. obroty.problem z odpaleniem w M43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem polega na tym ze od jakiegoś czasu (3-4dni) Bmw zaczeło się dziwnie zachowywać. Mianowicie kiedy zapalam silnik, przez chwile jest normalnie, a zaraz obroty zaczynają falować silnik szarpie, słychać dziwne odgłosy z tłumika, gdy naciskam gaz do końca nie chce tak jakby sie na obroty wkręcic trzeba odczekać dobrą chwile i przytrzymać ten gaz. Jak jade to samochód nie ma siły, Cieżko ją rozpędzić do wiekszej predkości, i do tego pali bardzo dużo. Mam Lpg, sekwencje z bezposrednim wtryskiem gazu. do tej pory spalała 10l/100 a teraz coś około 16-17/100km. Proszę o pomoc...
Opublikowano
Mozesz jeszcze sprawdzic gumowe rury od przeplywki czy nie popekaly, wtedy bedzie falowal,ale to wysokie spalanie nie pasuje! Na wszelki wypadek sprawdz!
Opublikowano
a powiedz bardzo ci faluje (tzn małe skoki o kilka milimetrów w górę prawie nie widoczne czy falowanie o pół. tys. obrotów ) a poza tym duże spalanie tzn. o ile ci wzrosło??
Opublikowano
Wszystkie objawy opisane w temacie pasują mi do uszkodzonej sondy ale dla pewności proponuję podlechać na kompa i wyjdzie szydło z worka :cool2:
Opublikowano

Wiesz co, u mnie wina była sonda lambda + uszczelka a dalej głowica która w kilka tygodni później się sypnęła. Falowanie może oznaczać lekko przegrzany motor, u mnie falował na postoju o jakieś 200 obr. miedzy 600-800. Sprawdź sonde i układ chłodzenia.

Jakby to była sonda, to ja mam na sprzedaż tutaj viewtopic.php?f=31&t=124507.

Cena do małej negocjacji.

Powodzenia u mechanika

Opublikowano
Niecałe pół roku temu wymieniałem uszczelke pod głowicą, głowica była planowana sprawdzona szczelność i sprawdziłem wszystko także to raczej odpada...z układu chłodzenia też niecałe pół roku temu wymieniłem pompe wody i wisko i działa jak należy nic sie nie grzeje. on nie faluje bez przerwy, tylko powiedział bym 'czesto', waha się pomiedzy 800 a 1000 obr/min, objawy które opisałem nie wystepuja bez przerwy, momentami chodzi jak nalezy...