Skocz do zawartości

na którym przewodzie WN ma byc impulsator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

U mnie ten czujnik (impulsator) wisi sobie obok silnika, a czytalem na forum, ze moze to powodowac wieksze spalanie i utrate mocy

Na którym przewodzie WN powinien byc ten czujnik :?:

na forum czytalem tez, ze jeden z uzytkownikow ma ten czujnik na 4 cylindrze, ale z kolei inny znajomy ma na 2 - stad to pytanie (a moze to nie ma znaczenia?)

mam silnik m 40 1600 89'

z góry dzieki za odpowiedz

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

czujnik wisi bo ktos wcześniej wymieniał przewody a nowe nieoryginalne nie maja czujnika! odkręc końcówkę z przewodu i załuz oczko na przewód i ponownie wkręć końcówkę od swiecy na przewód!

załóż to na 4 cylinder ale to nie ma większego znaczenia na którym cylindrze bedzie!

ja jeździłem kiedyś bez tego czujnika i nie było zeadnej różnicy w mocy wiec szukaj przyczyny w przepływce lub pompie paliwa!

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj wymienilem filtr paliwa i byl zatkany tak ze az dziwilem sie ze auto jezdzilo :/ nikt go nie wymienial od 96 roku. Mozliwe zeby przez to auto wiecej palilo?... (chyba nie bo jak mial to paliwo zassac hehe :D)

a nad przeplywomierzem to popracuje - czy przez jego wyczyszczenie mozna cos poprawic czy trzeba kupic inny

Edytowane przez ASCII
Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

WItajcie

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że czujnik nic nie daje. U mnie była podobna sytułacja pojechałem do mech. bo mi nie równo pracował, czasem nawet jakby na 3 cylindrach mech. sam się dziwił. poczym znalazł że ktoś właśnie nie podłączył tych przewodów , wiecie jacy są dobrzy niektórzy mechanicy . Po podpięciu przewodów jeździ dużo lepiej nie dławi się, i pali chyba mniej :D

Opublikowano

Ok impulsator zalozony tyle ze... musialem nieco rozwiercic otwor w czujniku bo nie chcial wejsc na przewod WN (koncowka przewodu nie chciala wejsc a jest zaprasowana na amen - przewody firmy BERU) Ale nie przewiercila sie ta plaskikowa obudowa wiec powinno byc OK.

U mnie auto zdecydowanie za duzo palil w takiej wolnej jezdzie (ok 80 km/h nawet 8l/100) noi po miescie. Przy 160 pali ok 12l wiec to nie duzo mysle.

Wymieniam jeszcze swiece na NGK i w czwartek odpalam (bo jeszcze musze zalozyc skrzynie i wydech - wymiana koncowego tlumika na sportowy oraz zamiana uszczelniaczy w skrzyni) - podziele sie moimi odczuciami, czy sie cos poprawilo czy nie.

Moim zdaniem skoro czujnik jest to ma byc zalozony i po cos on musi byc nie mowiac o tym ze w serwisie kosztuje 350 zł

Opublikowano
Ja też trochę rozwiercałem ten czujnik ale nie wiem czy nie za mocno, bo doszło lekko do tego białego co jest pod obudową. Czy to znaczy że się zepsuł? Jak sprawdzić czy działa? Bo różnicy w jeździe nie ma.
Opublikowano
ten czujnik to zwykła cewka nawinieta na plastykowym korpusie w tym przypadku białym i zalana czarna gumą! sprawdzic to mozecie miernikiem na wtyczce! jak jest przejście to wszystko gra a jak nie ma przrzejśćia to drucik w srodku uszkodzony!!!!
Opublikowano
ten czujnik to zwykła cewka nawinieta na plastykowym korpusie w tym przypadku białym i zalana czarna gumą! sprawdzic to mozecie miernikiem na wtyczce! jak jest przejście to wszystko gra a jak nie ma przrzejśćia to drucik w srodku uszkodzony!!!!

Napiszcie jak to g ... jest podlaczone tzn. do czego?

pozdrawiam

Opublikowano
ten czujnik jest w silnikach M40 na przewodzie wysokiego napięcia jest to takie oczko przez które przechodzi przewód chyba od czwartego cylindra! znajduje sie to pod osłona plastykowa wtyczek przewodów do kopółki ! a jest podłączony wtyczka do czarnej puszki pod kolektorem razem z wtyczka czujnika połozenia wału
Opublikowano

Dzieki Gracjusz

Nareszcie konkretna odpowiedz.

Pytam bo patrzylem na ten czujnik i nie widze zadnych przewodow odchodzacych od niego! Pewnie sa uciete z powodow estettycznych :D

pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...