Skocz do zawartości

[E65] 730i rok 2003, problem z zawieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam duży problem z zawieszeniem w BMW 730i, rok 2003, model E65.

Samochód ma zawieszenie bez regulacji wysokości, oraz bez dynamic drive, najzwyklejsze ze zwykłych,

żadnych luzów, po wymianie 4 sprężyn, fabrycznie nowe, wachaczy, tuleji wachliwych, tuleji plywających.

po teście zawieszenia, i diagnozie amortyzatorów, są ok.

niby nie ma się do czego doczepić, a jednak jest kłopot.

samochód jest przechylony o około 2 centymetrów na prawą stronę. mechanicy załamują ręce, niby wszystko jest ok, a

auto jest przechylone.

może miał ktoś taki przypadek, lub wie co może być powodem.

proszę o info

Piotrek

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
po wymianie 4 sprężyn, fabrycznie nowe

Nowe z logo BMW, czy może nowe "no name" ?

Pozdr.

Opublikowano

Witam!

Jak dla mnie to strasznie dziwne że masz taki problem z autem ,tymbardziej że częsci masz nowe wahacze,sprężyny itp.Moze przyczyna tkwi w spręzynach?jedne były twardsze,drugie bardziej miekie,a może długosc rożna.Mechanicy może tego nie zauwazyli podczas montazu.A jak auto wyglądało przed wymianą ,nie było przechylone?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

sprezyny sa nowe, ale nie oryginalne, szwedzkiej firmy. te ktore mialem, sa oryginalne, i sa dobre,

wymienilem, je, poniewaz myslalem ze z nimi cos nie jest tak. problem zaczal sie, kiedy auto bylo na fabrycznych sprezynach. myslalem, ze powietrze z kol, po prawej stronie auta mi ucieka, i zaczalem wszystko sprawdzac.

mam podejrzenia co do mocowania kolyski przedniego zawieszenia, moze cos tam sie skrzywilo, lub jakies poduszki?

postawilem samochod na rownej powierzchni, i mierzylem odleglosc od ziemi do blotnikow,

przednie lewe kolo - 76.5cm, przednie prawe 74.5 cm, tylne lewe 85cm, tylne prawe 84cm.

z moich wyliczen wynika, ze przednie prawe kolo, jest za bardzo podniesione do gory, i przez to tylne prawe bardziej siedzi na dol.

amortyzatory po tescie, zurzyte rowno, i w dobrym stanie, sprezyny nowe, na 100% rowne, zadznych luzow w zawieszeniu, a przednie prawe kolo stoi wyzej .

na pewno wiecie, jak tym sie teraz jezdzi, jak skrecam w prawo, przy np 100km/h, jest ok, a jak w lewo, to idzie jak kupa zlomu.

jestem juz bliski poswiecenia auta dla ubezpieczalni :)

jesli ktos ma jakis pomysl, to prosze o info

pozdrawiam Piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
  • Autor

Tez o tym myslalem,

ale to sie stalo na sprezynach ktore mialem fabrycznie wczesniej zalozone, dlatego zmienilem na inne.

caly czas mysle o mocowaniu belki przedniego zawieszenia, czy ona ma moze jakies tulejki, moze tam sie cos wyrobilo, a moze sie skrzywila?

pozdrowiam Piotrek

BMW RULEZ !!!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj przyjacielu

Mam ten sam problem i jeśli możesz to podeślij numer telefonu.

Ja mam znów na lewo :( i nigdy nic jeszcze nie wymieniane więc nie china jak błysnął kolega solarisbus :shock:

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

jestem za granica, podaj mi soj nr to z checia zadzwonie

piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
Koledzy problemem mogą być amory a nie sprężyny, z tego co napisałeś wynika że problem leży w przednim kole, ja kiedy kupiłem swoje E65 miałem wrażenie że trochę jest pochylone na prawo,po zdemontowaniu kpl. przedniego zawieszenia okazało się że po pierwsze jeden amortyzator jest 2 cm. za krótki względem drógiego po drugie podczas montażu można żle włożyć amortyzator w zwrotnicę i też może być różnica w wysokości.Dodam że na wszelkich maszynach diagnostycznych było wszystko ok. ale podczas prędkości powyżej 160 km/h źle mi się prowadziło. Za ustawienie samochodu względem ulicy odpowiadają w zawieszeniu 3 rzeczy Sprężyny,Amory i najważniejsze Stabilizatory, wasz problem leży pośród tych 3 rzeczy.NO I RZECZ NAJWAŻNIEJSZA CZY WCZEŚNIEJ WASZE E65 NIE PRZESZŁY ZDERZENIA Z np. POCIĄGIEM I OBYDWIE PODŁÓŻNICE SĄ W JEDNYM POZIOMIE.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Hej,

dzieki za info, w jaki sposob stabilizator jest odpowiedzialny za poziom karoseri, czy tez zawieszenia?

moze to i doby ytrop, poniewaz tematu stabilizatora nie ruszalem, poza sprawdzeniem mocowan oraz tulejek.

mysle jeszcze o tulejach wachliwych w tylnym zawieszeniu, mialem, kiedys wymieniane, moze cos z nimi nie tak?

pozdrawiam Piotrek

BMW RULEZ !!!