Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam duży problem z zawieszeniem w BMW 730i, rok 2003, model E65.

Samochód ma zawieszenie bez regulacji wysokości, oraz bez dynamic drive, najzwyklejsze ze zwykłych,

żadnych luzów, po wymianie 4 sprężyn, fabrycznie nowe, wachaczy, tuleji wachliwych, tuleji plywających.

po teście zawieszenia, i diagnozie amortyzatorów, są ok.

niby nie ma się do czego doczepić, a jednak jest kłopot.

samochód jest przechylony o około 2 centymetrów na prawą stronę. mechanicy załamują ręce, niby wszystko jest ok, a

auto jest przechylone.

może miał ktoś taki przypadek, lub wie co może być powodem.

proszę o info

Piotrek

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

Witam!

Jak dla mnie to strasznie dziwne że masz taki problem z autem ,tymbardziej że częsci masz nowe wahacze,sprężyny itp.Moze przyczyna tkwi w spręzynach?jedne były twardsze,drugie bardziej miekie,a może długosc rożna.Mechanicy może tego nie zauwazyli podczas montazu.A jak auto wyglądało przed wymianą ,nie było przechylone?

Pozdrawiam

Opublikowano

sprezyny sa nowe, ale nie oryginalne, szwedzkiej firmy. te ktore mialem, sa oryginalne, i sa dobre,

wymienilem, je, poniewaz myslalem ze z nimi cos nie jest tak. problem zaczal sie, kiedy auto bylo na fabrycznych sprezynach. myslalem, ze powietrze z kol, po prawej stronie auta mi ucieka, i zaczalem wszystko sprawdzac.

mam podejrzenia co do mocowania kolyski przedniego zawieszenia, moze cos tam sie skrzywilo, lub jakies poduszki?

postawilem samochod na rownej powierzchni, i mierzylem odleglosc od ziemi do blotnikow,

przednie lewe kolo - 76.5cm, przednie prawe 74.5 cm, tylne lewe 85cm, tylne prawe 84cm.

z moich wyliczen wynika, ze przednie prawe kolo, jest za bardzo podniesione do gory, i przez to tylne prawe bardziej siedzi na dol.

amortyzatory po tescie, zurzyte rowno, i w dobrym stanie, sprezyny nowe, na 100% rowne, zadznych luzow w zawieszeniu, a przednie prawe kolo stoi wyzej .

na pewno wiecie, jak tym sie teraz jezdzi, jak skrecam w prawo, przy np 100km/h, jest ok, a jak w lewo, to idzie jak kupa zlomu.

jestem juz bliski poswiecenia auta dla ubezpieczalni :)

jesli ktos ma jakis pomysl, to prosze o info

pozdrawiam Piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

Tez o tym myslalem,

ale to sie stalo na sprezynach ktore mialem fabrycznie wczesniej zalozone, dlatego zmienilem na inne.

caly czas mysle o mocowaniu belki przedniego zawieszenia, czy ona ma moze jakies tulejki, moze tam sie cos wyrobilo, a moze sie skrzywila?

pozdrowiam Piotrek

BMW RULEZ !!!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj przyjacielu

Mam ten sam problem i jeśli możesz to podeślij numer telefonu.

Ja mam znów na lewo :( i nigdy nic jeszcze nie wymieniane więc nie china jak błysnął kolega solarisbus :shock:

• 1 rok później...
Opublikowano
Koledzy problemem mogą być amory a nie sprężyny, z tego co napisałeś wynika że problem leży w przednim kole, ja kiedy kupiłem swoje E65 miałem wrażenie że trochę jest pochylone na prawo,po zdemontowaniu kpl. przedniego zawieszenia okazało się że po pierwsze jeden amortyzator jest 2 cm. za krótki względem drógiego po drugie podczas montażu można żle włożyć amortyzator w zwrotnicę i też może być różnica w wysokości.Dodam że na wszelkich maszynach diagnostycznych było wszystko ok. ale podczas prędkości powyżej 160 km/h źle mi się prowadziło. Za ustawienie samochodu względem ulicy odpowiadają w zawieszeniu 3 rzeczy Sprężyny,Amory i najważniejsze Stabilizatory, wasz problem leży pośród tych 3 rzeczy.NO I RZECZ NAJWAŻNIEJSZA CZY WCZEŚNIEJ WASZE E65 NIE PRZESZŁY ZDERZENIA Z np. POCIĄGIEM I OBYDWIE PODŁÓŻNICE SĄ W JEDNYM POZIOMIE.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

dzieki za info, w jaki sposob stabilizator jest odpowiedzialny za poziom karoseri, czy tez zawieszenia?

moze to i doby ytrop, poniewaz tematu stabilizatora nie ruszalem, poza sprawdzeniem mocowan oraz tulejek.

mysle jeszcze o tulejach wachliwych w tylnym zawieszeniu, mialem, kiedys wymieniane, moze cos z nimi nie tak?

pozdrawiam Piotrek

BMW RULEZ !!!