Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema wszystkim. :D

mam takie pytanie. ile może mnie kosztować wymiana rożrządu. i też co ile km powinno się go wymieniać? jest to 325i 86rocznik w dobrej kondycji :8) i mam też pytanie co do kontrolki (o) podobno jest to kontrolka od czujników hamulca. i czy może mi ktoś powiedzieć czy da się jakoś ją skasować??

pozdro dla wszystkich szczęśliwych posiadaczy e30 :P

.....:::::B M W:::::.....
Opublikowano

jeśli chodzi o kontrolkę hamulca, to czujniki są w przednim lewym kole i tylnym prawym (przynajmniej ja tak mam w 325e). Jeśli nie masz klocków z czujnikiem to najprościej zrobić zworkę w gniazdku (okrągłe dzielone na 2 części). Z przodu przewód przymocowany jest do kolumny amortyzatora, z tyłu przymocowany jest od spodu zacisku.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jeszcze Pompa wody :)

Pompa nie jest obligatoryjna, gdyż napędzana jest paskiem od alternatora a nie paskiem rozrządu ale warto wymienić ją tak czy inaczej by mieć pewność że jest sprawna. Wiadomo że nieprawna pompa może szybko doprowadzić do przegrzania i pękniecia głowicy.

Opublikowano
tzn ze od 85r tez pasuje tańszym kosztem??

pozdro :cool2:

od 86r pasek ma 127 zębów a do 85 ma 128 zębów i stąd różnica cenowa

Opublikowano

teraz pytanie... czy jak kupie ten tańszy od 85r pasek to będzie on pasował do 86r? ?? :roll:

pozdroo :cool2:

.....:::::B M W:::::.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zalezy gdzie kupiś. W każdym sklepie bedziesz mógł zamówić dwa paski i po montażu oddać ten niepotrzebny (w sklepi gdzie pracuje jest to powszechnie czyniona czynność). Jak bedziesz kupował z allegro bo bedziesz chciał 5zl oszczędzić to bedzie ciężko. Ale jak masz rocznik 86 to bym brał ten pasek od 86 w górę.
Opublikowano

Witam

Ja podczepie sie do tematu żeby nie zakładać nowego.

Posiadam bmw e30 m20b20 z 90 roku. Też planuje wymienić rozrząd ale nie wiem jaką pompe kupic...

Przy wymianie kabli zmieniałem swiece i w sklepie katalogowo dał mi do mojego modelu, co sie okazało na miejscu swiece mam inne , wykręciłem spisałem nr i pojechałem odmienic. i jak sie okazuje swiece mam takie jak do modelu e36 a cały silnik mam orginał m20b20. I mam takie pytanie czy spotkał sie ktoś z czymś takim?? Czy może u mnie w silniku wystąpic pompa wody od e36??

Pozdrawiam

BAYERISCHE MOTOREN WERKE
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Być może poprzedni właściciel Ci takie świece zamontowal lub jakiś ciulaty mechanik. Jak masz silnik m20 to pompa podejdzie tylko z m20. w e36 nie było takich silników. Jakie świece dał ci sprzedawca??? Z ngk powinny byc V-line 15 lub zgr5a a z boscha +34 lub wr8lc+