Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was pytanie, bardziej doswiadczonych forumowiczow

Oddalem dzisiaj moje BMW do warsztatu, bo glosno pracuje, mechanik otworzyl maske posluchal 3 sek i powiedzial ze pompa wspomagania i ze 650 z wymiana

no i zgodzilem sie (jestem zielony wiec ufam)

wieczorem odbieram samochod i jest to samo, no i mowia ze pompa zostala wymieniona ale jeszcze lozyska na alternatorze , ja nie zauwazylem roznicy,

moje pytanie czy padajaca pompa cos krzaczy z dzialaniem wspomagania (ciezej dziala) ?

bo po wymianie nie zauwazylem roznicy, a samochod dziala jak dzialal...- halasuje

powiedzieli ze to jeszcze alternator , ale pompa tez. malo tego nie chcieli oddac mi starej pompy,, twierdzac ze oddaja ja w hurtowni i maja taniej nowke. czy hurtownie cos takiego pratykuja ?

chcialem swoja czesc bo wydaje mi sie ze byla sprawna a oni na sluch zle ocenili,

malo tego nie dostalem zadnego dowodu zakupu czesci....

jak moge dochodzic swoich praw ? Help :(

Dziekuje za kazda podpowiedz

Opublikowano

.To że starą pompę się nieraz oddaje to jest fakt.Powinieneś jednak dostać dowód zakupu tej którą tobie założyli.

Czy pompa jest wymieniona czy nie to nie problem stwierdzić.Jeśli jest wymieniona to możliwe,że wymienili twoją dobrą pompę na dobrą nową bezpotrzebnie.Zrób im zadyme to zmiękną i się sprawa wyjaśni :)

Opublikowano

no to teraz nie mam mozliwosci udowodnienia czy moja pompa byla sprawna czy nie..... :///

bo ja oddali :/

Jak ktos moze oddac moja czesc bez mojej wiedzy ??

naprawiam komputery i nie wyobrazam sobie tego ze nie oddaje, nie pytam klienta czy chce swoja czesc

Opublikowano
zgłoś sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta,to chyba jedyne sensowne wyjście.Przedstawisz sprawę i dowiesz się czy masz szansę coś wygrać.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Mogę się założyć, że miałeś sprawną pompę a uszkodzony alternator.

Miałem podobne przejścia. Na ucho ciężko jest wykryć co pod maską wyje.

Więc większość stawia na wyjąca pompę wspomagania. No bo więcej można zarobić.

Ale zastanawia mnie jedno - jakąż to pompę dostałeś? Nowa to koszt ponad 1000 zł

chińska podróbka to około 200 zł. Używana to coś około 150 zł. Wymiana w Warszawie

która jest bardzo drogim miastem jeśli chodzi o naprawę samochodów to około 150 zł.

Nijak nie wychodzi mi 650 zł.

A! I uważaj na alternator. Ja założyłem używkę za 50 zł. Działa idealnie. Wymiana alternatora to odkręcenie 7 śrubek.

I można to zrobić dosłownie pod blokiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogę się założyć, że miałeś sprawną pompę a uszkodzony alternator.

Miałem podobne przejścia. Na ucho ciężko jest wykryć co pod maską wyje.

Więc większość stawia na wyjąca pompę wspomagania. No bo więcej można zarobić.

Ale zastanawia mnie jedno - jakąż to pompę dostałeś? Nowa to koszt ponad 1000 zł

chińska podróbka to około 200 zł. Używana to coś około 150 zł. Wymiana w Warszawie

która jest bardzo drogim miastem jeśli chodzi o naprawę samochodów to około 150 zł.

Nijak nie wychodzi mi 650 zł.

A! I uważaj na alternator. Ja założyłem używkę za 50 zł. Działa idealnie. Wymiana alternatora to odkręcenie 7 śrubek.

I można to zrobić dosłownie pod blokiem.

Nówka pompa??? Jak chcesz czysto nową pompę to ze 3 tysiaki muszisz dać. W tej chwili po to oddaje się stare pompy boona jest oddana do regenercji. Ty otrzymujesz zregenerowaną pompę wspomagania (mówie o o pompach Lucas/trw, bosch, cardone czyli bdb producentów). Być może te za 200pln hińskie są nowe ale sądzę że miernej jakości. Nawet z serwisach do starszych samochodów nie dostaniesz nowych pomp tylko zregenerowane.

Na zachodzie, jak samochód idzie na szrot to takie rzeczy jak pompy wspomagania, kompresory są wykręcane i odsyłane na regeneracja, a nie jak u nas przetapiane na złom...

Opublikowano

No i bylem dzisiaj u innego mechanika i potem u partaczy...

sprawa wyglada tak ze, inny mechanik stwierdzil na ucho ze pompa, a poszedl po stetoskop osluchal i wyszlo ze alternator. (taka diagnoza to rozumiem)

ale zerknal do oleju na pompie i powiedzial ze jest czarny, a po wymianie powinien byc czerwony :/

wspominal tez cos o jakiejs maglownicy, ze powinno sie to razem wymienic,

sam juz nie wiem co myslec bo skoro wymienili mi na nowa pompe to czemu ten olej jest czarny , i ponoc z opilkami ?

sprawa z partaczami stanela na tym ze za 130 regeneruja mi alternator i jesli to nie rozwiaze problemu oddaja kase za wszystko. jak bedzie trzeba to wynajme rzeczoznawce....

nikt nie chce wojny, ale ja chce miec sprawne auto, a takie strzelanie moze to moze tamto sie popsulo to sie mija z celem

btw. madmarx tez mi sie ak wydaje, tylko teraz nie mam jak udowodnic :[ skoro oddali tamta czesc, ale roznicy nie odczulem zeby lzej wspomaganie chodzilo... :/

Opublikowano

Zaraz... byłeś teraz u innego mechanika i ten stwierdził ze TERAZ masz czarny olej we wspomaganiu???

Przecież jak się pompę wymienia to i olej. No to wychodzi mi na to ze partacze nic nie zrobili poza wzięciem pieniędzy.

Masz jakiś rachunek od partaczy??? Jeśli masz to bierzesz rzeczoznawce i niech patrzy na to.

Opublikowano

Tak, inny mechanik stwierdzil ze est czarny olej....

nie mam zadnego rachunku, mam tylko swiadka ze bylem u nich :/

da sie wymienic pompe nie wymieniaac oleju ? czy jak to sie odkreci ta pompe to ten olej sam scieka ?

Opublikowano

Teoretycznie da się. Podstawiasz pod samochód kuwetkę, odkręcasz pompę, wszystko ścieka do kuwety.

Zakładasz pompę wlewasz to co ściekło. Tylko kto by się w to bawił??? Bo jeśli pompę się wymienia to i olej też trzeba.

A poza tym na oleju też warsztat zarabia. Jest mało prawdopodobne że po kilku dniach od wymiany olej się zrobił czarny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

podstawa to zaufany mechanik, wole nadrobic 60 km do mojego (nawet jesli mialbym tam auto scholowac) niz zlecac cokolwiek pierwszemu lepszemu zakladowi, niestety tak sie dzieje, ludzie zeruja na innych niewiedzy

nastepnym razem zanim oddasz auto do naprawy, objedz kilku roznych mechanikow, sam zobaczysz jak inne beda diagnozy, a co za tym idzie?? :D to juz sami sobie dopowiedzcie

ja nawet jak mi moj mechanik powie co jest do wymiany to staram sie samemu dowiedziec o ceny czesci, 650 zl to nie jest mala kwota zeby chocby nie sprawdzic u zrodla ceny!! wg mnie mechanicy czesto tylko czekaja na okazje, a ty im ja dales

mimo to mam nadzieje ze odzyskasz pieniadze

Opublikowano
Również mam nadzieję ze kaskę odzyskasz lub autko doprowadzą do stanu ok bo prawdopodobnie wymieniłeś pompę bez potrzeby, co do oleju od wspomagania jeżeli tylko spuścili stary a potem wlali nowy bez przepłukania układu to ten nowy szybko się zrobi czarny
Opublikowano
Masz rachunek za ile kupili pompę jeżeli nie to pewnie kupili za 200zł nową są takie i skroili cię na 450 zł,a opiłki mogą się pojawić właśnie z tej chińskiej pompy
Opublikowano

Przesada! Ok jesli stwierdzili ze to pompa niech wymieniaja, podczas wymiany powinni sie Ciebie zapytac czy chcesz nowa, czy oddac do regeneracji, czy jakis zamiennik, jesli nie zgodzisz sie na regeneracje to czesc wymontowana z samochodu jest TWOJA WLASNOSCIA i posiada jakas wartosc. To tak jakbys wymienial uszkodzony silnik na nowy a mechanik zabral by cala reszte z dobrym osprzetem. Jesli wymienili pompe a usterka nie zniknela, to juz ich sprawa, bo zle zdiagnozowali usterke i bronia sie mowiac ze i tak byla do wymiany, moze i byla ale prosiles o co innego! Niech wsadza stara na ich koszt i wezma sie za alternator. Ich blad ich koszta. Gorzej, ze nie wziales zadnego rachunku;/ Ale moze jak wpadniesz i zrobisz im gruba awanture to zmiekna. Ja bym takim pajacom grosza nie zaplacil. A za brak wystawienia rachunku jeszcze mozesz ich postraszyc urzedem skarbowym:P Kiedys moj kolega oddal passata do mechanika, robili mu pompe wspomagania, dodatkowo wymienili jakies czesci zawieszenia bo niby byly zmeczone, ok zaplacil. W takik sposob wyciagaja kase od ludzi, wiec trzeba uwazac.

Z prawnego punktu widzenia nie ma dowodu, ze w ogole taka usluga zaszla, wiec rob awanture i licz na to ze pekna. Ja od swojego mechanika zawsze dostawalem rachunek, z lista nowych i starych zwroconych czesci.

http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowa pompa w ASO do e36 to koszt 1501.54 zł na dzień dzisiejszy.

kolego i nie ma tu żadnej opcji ze zwrotem starej??? Niektóre serwisu stosują coś takiego np. opel.