Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, zastanawiam się nad kupnem dobrego, pewnego i niezawodnego samochodu, mam na oku e46 coupe z 3l dieslem. Martwi mnie tylko koło dwumasowe, wymiana z tego co wiem to spory wydatek. (W moim obecnym poszło już 3 razy) Zastanawiam się, czy w BMW są te koła wytrzymalsze? Mechanik powiedział, że ta część może popsuć się przy zbyt gwałtownym starcie i przy przeciążeniach. Jak to rzeczywiście jest z tym kołem? Czy kupując diesla będę musiał stać się dziadkiem, żeby samochód służył na lata?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam, nie wiem kto Ci naopowiadał takich rzeczy, koło dwumasowe jak każdy inny element może się zepsuć, ale to nie jest reguła że co 3 lata, koszt takiego koła to ok 400-500 zł, policz paski, napinacz, rolki ( jeśli jest potrzeba) razem ok 1000 zł, pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

koła dwumasowe będzie się psuło jak będziesz jeździł na wysokim biegu z małą prędkością itp

oczywiście ostre ruszanie też ma wpływ ale nie jakoś przesadnie

psucie się koła dwumasowego nie jest częstym przypadkiem jak ktoś nie jeździ jak taksiarz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam, nie wiem kto Ci naopowiadał takich rzeczy, koło dwumasowe jak każdy inny element może się zepsuć, ale to nie jest reguła że co 3 lata, koszt takiego koła to ok 400-500 zł, policz paski, napinacz, rolki ( jeśli jest potrzeba) razem ok 1000 zł, pozdrawiam

Chyba sie koledze koła pomyliły :D

• 2 lata później...
Opublikowano
koledze sie pomyliło. koło dwumasowe(dwumas) znajduje sie miedzy skrzynia biegow a silnikiem dokładnie jest to czesc sprzęgła bo wymieniamy raczej zawsze komplet czyli sprzegło(tarcza+docisk) oraz dwumase. właśnie wymieniałem u siebie treraz w e46 2,0d 150ps 6 skrzynia-troche mniej ich jest:) 1500 w komplecie łożysko oporowe i łapa-ktore tez wolał bym wymienic chociaz to co teraz robia to stara czesc mysle ze by wiecej wytrzymała jak to w przypadku łapy. ale jak juz nowe to nowe. wymienia sie to tak co ok 200 tys zalezy od jazdy i od silnika , regóły chyba nie ma. dodam ja mam silnik m47n. i nie jest to tez tak strasznie drogie-do gólfa IV 1450:) :shock: ceny sa wartosciami około, wiadomo co sklep to inna pieśń. zestaw oczywiście LUK. np łóżysko oporowe ktore jest z logiem bmw 405zł bez loga bmw samo logo luk 140zł.:D