Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. byłem dzisiaj u gazonika na przegladzie swojej instalki jak co 10000km. Auto ostatnio strasznie nie domagało na gazie tzn nierówna praca na biegu jałowym mała moc. Pan gazownik wymienił filterki i stwierdził że do wymiany są listwy wtryskowe. Dotychczas miałem zamontowane valtek czy jakoś tam czerwone. Za wymianę krzyknął mi 500zł jest to silnik 2.0 i vanos w E36 Coupe. I teraz moje pytanie czy warto zakładaż takie same bo słyszałem że do najlepszych nie należą. I czy może znacie jakiegoś konkretnego gościa w okolicach Warszawy gdzie mógł bym to zrobić. Bo do tych już nie chcę jeżdzić ceny mają kosmiczne za wymianę filterków liczą sobie 200zł. Jakie wtryski są najlepsze? Z góry dziękuje za podpowiedż.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

listwy Matrixa są szybkie i precyzyjne ale potrafią się zaklejać - brudny gaz i gdy padnie jedna z cewek do wymiany jest wtedy cała listwa.

proponuję poszukać np. na Allegro całych listew Valteka np takie

http://moto.allegro.pl/item953210531_nowa_listwa_wtryskiwaczy_valtek_3ohm_3_cylindry.html

i wymień sobie sam, żadna filozofia wykręcasz stare i wkładasz nowe tylko przydałoby się później podjechać do jakiegoś gaziarza żeby ci podpiął pod kompa i zrobił aktualizację.

stosunek ceny do jakości jak dla mnie najlepszy.

ewentualnie komplet naprawczy po 10 zł za sztukę na cewkę ale do tego trzeba czujnik zegarowy i zasilacz 12V z wtyczką do cewek. jak nie masz o tym pojęcia to lepiej się za to nie bierz sam. jakby co to skok tłoka w takiej listwie powinien być 0,50-0,55 mm oczywiście dla wszystkich cewek te same wartości.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)