Skocz do zawartości

[E34] Nie dzialaja wycieraczki, radio i centralny zamek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie! Mam taki problem z moja Bmka. Minowiecie: Przestał mi działać centralny zamek i radio. Samochód postał noc, wszystko wróciło do czasu kiedy zgasilem samochód(zapłon). I tak w kółko, po jakims czasie dołączyły tez wycieraczki, chociaz może i od razu, tylko może ich zwyczajnie nie uzywalem. Czasami te funkcje wracały same z siebie podczas jazdy ale tylko do zgaszenia. Teraz działaja bardzo rzadko, praktycznie wcale. Ostatnio zaczeły dzialac podczas gwałtownego hamowania, kiedyś tez po najechaniu na linie na której trzesło autem. Wyczytałem na forum ze to bezpiecznik który znajduje sie na kablu+ bezposrednio koło akumulatora. Wymienilem go wczoraj, faktycznie był uszkodzony, wszystko wrócilo. Dzis wsiadam rano... nie działa. Wszystkie bezpieczniki sa całe, prąd na kostce radia jest, a radio i reszta nie działa. Radio działa w drugiej bmce bez problemu. Co ciekawe mialem podłaczone CB pod radio samochodowe i dzialało a samochodowe nie. Nie mam juz do tego nerwów i głowy. Jesli macie jakies pomysły, rady - pomózcie. Jesli to ważne to jest to 525i 24v z 91r.
Opublikowano
Tak jak pisałem wyżej bezpieczniki są ok. Po wymianie tego bezpiecznika koło aku funkcje chyba beda pojawiac sie czesciej. Bo dzis po pracy wszystko było OK. Zgasiłem samochód pod blokiem i juz znikło.
Opublikowano
mój brat miał to samo u siebie(e34 520i) niedziałały wycieraczki centralny zamek,szyberdach i szyby sie nieotwierały, ale lusterka zew działały (tez mnie to dziwiło:).u niego była przyczyna nast:jak idzie plusowy przewód z aku, on jest potem przykrecany sruba pod taka oslonką plastikową,a nastepnie jest on polaczony z kolejnymi przewodami plusowymi taka cienka blaszka i ta blaszka poprostu byla skorodowana i nieprzewodzila pradu.sprawdz to, tylko odkrec te sruby mocujace przewody,bo jak sa przykrecone to moze byc niewidac (blaszka moze byc peknieta pod konektorem).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
"Moduł Komfortu" ci siadł a więc poszukaj na Allegro.pl i sobie go Kup Teraz!!! Miałem tak samo w mojej E46. :cool2:
  • 6 lat później...
Opublikowano
Panowie, odświeżę temat. U mnie sytuacja wygląda nastepujaco: w e34 518 94 rok czasem podczas jazdy jak zamykam lub otwieram szyby, gaśnie radio, centralny zamek, podświetlenie kabiny i rozrusznik. Silnik do momentu wyłączenia pracuje normalnie. Jak zgadza, to już nie odpalę, bo rozrusznik nie kręci. Cała reszta, jak np podświetlane zegarów, OBC czy nawet zarowka w bagażniku, działają. Raz miałem taką sytuację podczas jazdy po dolkach. Pomaga dopiero reset kompa przez odpiecie i zmasowanie klemy +.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie pozwolę sobie na małe odświeżenie tematu.Problem w moim BMW jak w temacie pojawił się nagle raz było ok a raz nie.Zacząłem drążyć temat szukać również metodą czytania postów na wielu forach ale nie pomogło gdyż wszystko kierowało mnie na wymianę modułu komfortu.Również nie sprawdziło się z wymianą bezpiecznika 80A w tej czarnej puszce pod maską.Jednak zerknięcie pod tylną kanapę po stronie pasażera przy takiej samej puszce jak pod maską gdzie powinien znajdować się bezpiecznik 80 A.Znalazłem taką samą puszkę również z niestety już ze resztkami bezpiecznika,nieco wilgoci zrobiło swoje stąd pojawiał się problem po zamknięciu drzwi,przy jeżdzie po nie równościach itp.Resztki bezpiecznika,wymiana małej blaszki,po problemie.Ja osobiście do czasu zakupu nowej klemy która była również skorodowana zmostkowałem obie wiązki przewodów i BMW ożyło.

Więc warto zajrzeć pod miejsce pasażera pod tylną kanapę.