Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mam ładnego kompakta e36 indyviduala, zamontowany był w nim silnik 1,6 102 km m43, pisze zamontowany, bo dzisiaj odebrałem od mechanika moje autko po swapie :)

Silnik który teraz jest to 1.8 is m44 140 km, (dokładne oznaczenie silnika to 1.8 ti, 1997r który kręcił się poprzednio w kompakcie) oprócz silnika przełożona była oczywiście wiązka, skrzynia, wydech,

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to są naprawde niesamowite, straszna różnica pomiedzy 1.6 a 1.8 :)

Pozytywnie zaskoczyło mnie spalanie, bo na starym silniku komputer pokazywał mi około 10 litrów po mieście,

is według komputera spala mi mniej niż 7 litrów, czy myślicie że jest to błąd komputera, problemy z sondą, czy może to rzeczywiste spalanie ?

z góry dzięki za opinie,

Pozdro

Opublikowano
BMW szczerze to pali ile musi:), to przyjemność z jazdy autem:)!!!, Jak chcesz być ekonomiczny to kup sobie diesla:). Ja się tym nie przejmuję. Mam 328 i po prostu jak trzeba to tankuję :) do pełna :D . Frajdy z jazdy tym modelem BMW nie da inne auto. :D Uwierz na słowoalbo km i się sam przekonaj :D .
Opublikowano
No to kolego sobie wyreguluj teraz komputer,bo wiadome jest że większa pojemność choć nie wiele - więcej spali.Jeżeli masz OBC 18 przyciskowe (nie wiem jak w 11)wejdź w test 02 na kompie i porównaj spalanie jakie pokazuje na kompie a na ekonomizerze z liczników jeżeli się nie pokrywa to w teście 20 masz korygacje i szukaj takiej wartości aż wskazania z testu 02 będą pokrywać się z ekonomizerem.Najlepiej jak pojedziesz na trasie na 3ce trzymaj gaz tak by ci wskazywał ekonomizer np 10l/100 i jak test 02 pokaże ci mniej lub więcej na wyświetlaczu to skoryguj w teście 20. Piszę to z własnego doświadczenia i zazwyczaj mi się sprawdza.Jeżeli koledzy mają inny sposób zapraszam do wypowiedzi
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
No to kolego sobie wyreguluj teraz komputer,bo wiadome jest że większa pojemność choć nie wiele - więcej spali.Jeżeli masz OBC 18 przyciskowe (nie wiem jak w 11)wejdź w test 02 na kompie i porównaj spalanie jakie pokazuje na kompie a na ekonomizerze z liczników jeżeli się nie pokrywa to w teście 20 masz korygacje i szukaj takiej wartości aż wskazania z testu 02 będą pokrywać się z ekonomizerem.Najlepiej jak pojedziesz na trasie na 3ce trzymaj gaz tak by ci wskazywał ekonomizer np 10l/100 i jak test 02 pokaże ci mniej lub więcej na wyświetlaczu to skoryguj w teście 20. Piszę to z własnego doświadczenia i zazwyczaj mi się sprawdza.Jeżeli koledzy mają inny sposób zapraszam do wypowiedzi

pytanie do Twojej wypowiedzi. mam OBC 18 przyciskowe i jak to dokladnie zrobic? potrzebuje do tego zewnetrzny komputer? bo nie zrozumialem.

Co do spalania Is-a (tylko moj m43) to neistety okolo 12l/100km Pb i 14/15 LPG po miescie (Łódź) wiec sądzę, że to spalanie jest tylko fikcja co pokazal Ci komputer :cry2:

Opublikowano

Jak miał wymieniony tylko silnik to ekonomizer na licznikach tez nie bedzie dobrze pokazywał.

Trzeba przeprogramowac liczniki i komputer.

Opublikowano

Napisałem ci powyżej.Teraz to trochę zgłupiałem bo nie masz ekonomizera a to troche komplikuje.Jedyny pomysł mi podchodzi, aby ktoś ci podał wartość jaką ma ustawioną w tym samym silniku na kompie i to możliwe że rozwiąże problem czyli "Silnik który teraz jest to 1.8 is m44 140 km" i teraz koledzy niech ci podadzą wartość jaką maja na ustawieniu w : 20. Korekcja pojemnosc zbiornika. Jeżeli masz zablokowane OBC z ukrytymi testami to musisz wybrać "19. Zablokowac/odblokowac OBC " i wprowadzić sumę daty czyli np klikasz na date i pokazuje 03.03 więc suma to 06 i taką wartość ustawiasz przez co ukryte testy się uaktywniają wtedy przechodzisz do korekcji pojemności zbiornika :D.To tyle.

Pozdro :cool2:

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif