Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zapaliły mi się kontrolki od DSC (ta po środku kierownicy + ta od hamulca ręcznego) i nie mogę ich wyłączyć. Kontrola trakcji i wspomaganie hamowania przestały działać. Stało się to w trakcie ostrgo skrętu (setpentynka na wjeździe na parking w supermarkecie).

Zanim pójdę do mechanika chciałbym poznać Wasze opinie, co może być przypczyną, cobym się nie dał w bambuko zrobić jak mi będą chcieli wszystko wymienić.

Podobno DSC korzysta z czujnika skrętu kierownicy - możliwe że w trakcie zakrętu rozkalibrował się sam ?

pozdr

Opublikowano

Kolego mialem podobną sytuację, czujnik kąta skrętu kierwonicy - jest to taka okrągła płytka pod kierwonicą. Tak samo podczas ostrego skrętu to mi się stało. Pojechałem na kompa i wyszło że niby koła są skręcone na maksa w prawo. Rozebrałem kierownicę, płytkę przedmuchałem, poczyściłem styki i problem ustał.

Taka nowa płytka kosztuje 450zł, za używki krzyczą różnie 150-300zł.

Radzę podobnie jak w moim przypadku przeczyścić, przedmuchać ten element.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgodze sie z kolega ale nie znaczy to ze jest to jedyny powód od którego zapaliły Ci sie te kontrolki. Moze to byc tylko zabrudzony czujnik. A z tym ze padło Ci wspomaganie hamulców to dziwna sprawa , no chyba że mówisz o ABS

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

koledzy mam podobny problem mam compacta 316ti 2002r.

Caly czas swieci mi kontrolka trakcji na srodku kokpitu.

Jaka moze byc tego przyczyna?czujnik?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy na sam początek pojechałbym na kompa i spr skasować błąd w większości przypadków to wystarcza. Kiedyś już ktoś pisał ze w tych czujnikach nie ma sie za bardzo co popsuć , ewentualnie można go potem przeczyścić. miałem ten problem co Wy. Byłem na kompie zdiagnozowali błąd stały - powiedzieli czujnik zepsuty nie można skasować błędu trzeba go wymienić. Wiec zapytałem , dlaczego w takim razie raz działa a raz nie skoro jest popsuty. Powiedziałem tez ze kontrolki zapalają sie gdy wyhamuję auto do 0 km\h. Potem żeby zgasły auto musi trochę postać , przekroczyć prędkość 20 km\h bo wtedy sie wszystko uaktywnia i kontrolki gasną. Mechanik nie potrafił mi tego wytłumaczyć. Pojechałem na myjnie przepłukałem ten czujnik od razu umyłem auto i jest wszystko :cool2: Cała zabawa kosztowała mnie 10 zł + 60 zł podpięcie pod kompa. Nowy czujnik do mojego auta w granicach 500 zł

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli to wina syfu na czujniku to faktycznie miałeś szczęście, często jest tak że zanim czujnik padnie całkiem potrafi raz działać, raz nie.
Opublikowano
W jaki sposób można się dostać do tego czujnika. Chciałem spróbować opcji z przeczyszczeniem, zanim podjadę na kompa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego czujnik jest przymocowany do kazdego koła (piasty) od wewnetrznej strony. Proponowałbym najpierw pojechac na kompa bo moze byc tak ze wystarczy skasowac błąd. A tak bedziesz musiał przeczyscic wszystkie 4 bo nie bedziesz wiedział na którym czujniku pokazał sie błąd

Sprzedam