Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie. Czy ktoś moze mi pomóc w kwesti wymiany łańcuszka rorządu w e 36 . Chciałbym tą operacje przeprowadzić samodzielnie prosze mi podpowiedzieć w jaki sposób to najlepiej zrobić samemu ewentualnie doradzic czy robić to samemu czy lepiej oddac do profesjonalnej osoby , ora czy jest skomplikowana wymiana . prosze o pomoc jestem w tym temacie zielony. Dzięki pozdrawiam
Opublikowano

Ja to robilem i nie powiem zeby kompletnie zielony czlowiek zrobil to dobrze ogolnie samam wymiana to pikus gorzej z ustawieniem walkow

Teoretycznie prosta czynnosc a jednak wielu znawcow potrafi spaprac :nienie: A tylko dlatego ze po zlozeniu nie sprawdzaja poprawnosci swoich dzialan :mad2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Kolego jak masz M40 to nie masz łańcuszka tylko pasek.Musisz ustawić wałek rozrządzu tak by na pierwszym cylindrze od strony chłodnicy krzywki patrzały na godz 10tą i 14tą.Wał korbowy musi być ustawiony na cechach które są zaznaczone na biało na bloku i na kole z zębami dla czujnika wału korbowego od wału korbowego. Luzujesz rolkę i ściągasz stary pasek. Jeżeli wałek rozrządu ustawisz tak jak napisałem to nie ma prawa się przestawić .Gdy masz ustawiony odpowiednio rozrząd to koło od wałka rozrządu będzie miało ceche (takie nacięcie)ustawione lekko odbiegające od pionu i powinno sie pokrywac z wyprofilowaniem na tylniej osłonie paska. Czas wymiany do max. godziny. :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif