Skocz do zawartości

Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam e30 324d i nie ukrywam że jest on troche mułowaty ze względu na brak turbiny, w necie czytałem troszke to koszt dodania turbiny to kilka tysięcy. Czy rzeczywiście tyle to kosztuje czy moze jest jakis tańszy sposób? z góry thx
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moim zdaniem nie warto bawić się z wolnossacym dieslem, lepiej uzbierać i swapować 2,4 td który równiesz był montowany w e30. Często kupić jakiś powypadkowy model za groszę, więc sama operacja nie jest droga. Najgorzej jest dostać jakiś zadbany i z rozsądnym przebiegiem taki silnik.
Opublikowano
  • Autor
a jaki by był koszt samej wymiany silnika
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sam silnik to trzeba poszukac na allegro, nie orientuje się za bardzo po ile chodzą. Sama robocizna to różnie, w zależności od warsztatu. Jest wielu forumowiczów tutaj co by za symboliczne pieniądze zrobią taki swap.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kolego żeby z d zrobić td potrzebujesz pompę paliwa od td kolektor wydechowy oraz turbo, wymianę pompy możesz zrobić przy okazji rozrządu. reszta to już tylko osprzęt, turbo nowa obudowa filtra oleju z wyjściem na smarowanie łożyska sprężarki i kawałek wydechu. mam w razie co pompę od td kolektor wydechowy oraz rurę kolektorowa. pozdro
Opublikowano
a nie lepiej po prostu kupić 2,4TD??? Koszt swapa będzie większy jak wartość auta i nie wiadomo jak to będzie hulać.
Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
jak masz silnik zdrowy to chyba lepiej zrobić swój. kupując sama pompę jedziesz do serwisu diesla na sprawdzenie pompy i masz pewność co montujesz.przy okazji wymienisz role i pasek rozrządu.tak samo z turbo.w cenie silnika z nie znanym stanem pompy oraz turbo lezącego na palecie możesz kupić pompę od td (200zł) kolektor (100zł) turbo można kupić nowe albo uwalone za 100zł i dać do regeneracji albo dobra używkę. wiadomo koszt takiej modyfikacji dość znaczny do uzyskanego efektu,ale gra warta świeczki :) zwłaszcza gdy jest mechaniczna pompa na linkę, można zwiększyć dawkę paliwa a później ciśnienie turbo,wtedy klekot ciekawie pomyka ;] polecam taka operacje.
Opublikowano

Zastanawiałem się również nad instalacją turbo, bo faktycznie te stado bocianów pod maską średnio się zbiera :P Ktoś powiedział mi że jak będę się bawił w zakładanie turbo, to żeby brać z silników TDS (e36). Nie wiem czym to się ma.

Lepiej dmucha?

Dodał że z tą turbiną będzie latał jak szalony....

Opublikowano
trzeba pamiętać żeby nie dać zbyt dużej turbiny z racji turbo dziury. warto zwrócić uwagę na flansze w kolektorze i części gorącej turbiny. uważam tez ze ori turbo po regeneracji da rade i nie trzeba żadnych kombinacji typu tds.
Opublikowano

Eh... teoretycy :(

Zostaw w spokoju stare 2.4d i poszukaj td bo i tak nic z tego misternego planu nie wyjdzie.

Nawet gdyby udało Ci się zrobić szczepienie turbiny do 2.4d to koniec jego żywota będzie bliski ze względu na kilka dość istotnych różnic w budowie niektórych podzespołów pomiędzy d a td.

Opublikowano
Turbo zalozyc to nie problem ale wystroic taki zestaw to juz bedzie trudniejsz sprawa dla przecietnego mechanik :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D