Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę coś wziąć na firmę, ale zależy mi na odliczeniu całego VATu. Najlepiej aby była to 7er ale nie jest ciężarówką i nie wiem czy może być ... Nie do końca wiem o co chodzi z tymi homologacjami. Myślałem że każde kombi może być ciężarówką, wystarczy wstawić tylko kratkę. No i rozmawiając w salonie o M5 kombi dowiedziałem się że się nie da, podobna sytuacja z X5M , X6M ... bo jak już silnik inny się wstawia to nie ważne że buda ta sama :duh:

Dziś kumpel kupił Audi A5 sportsback .... no i cały VAT odliczy bo niby ciężarówka .... kurcze, jaka ciężarówka skoro to limuzyna ? :mad2:

Ktoś może wyjaśnić o co chodzi z tymi ciężarówkami, homologacjami itp ? Czy jeśli chcę kupić auto i caly VAT odliczyć to jedyne wyjście zajść do salonów i zapytać sprzedawców jakie mają ciężarówki a później wybrać coś co mi najbardziej podejdzie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A5 5 drzwiowe jest limuzyną z wyglądu, ale ma piąte drzwi (podobnie jak auta kombi) więc może być ciężarówką. :) BMW 7 niestety odpada w wiadomych względów. :)

Jakie są inne opcje oprócz salonu to zapraszam do tematu "VAT do zwrotu = homologacja ciężarowa".

Opublikowano

Niestety tak to już w naszym pięknym kraju jest, żeby udupić prywaciarza, coby mu za dobrze nie było. Homologację importerzy otrzymują na konkretne modele aut z konkretnymi jednostkami napędowymi, stąd te ograniczenia. 7-mka występuje tylko w wersji 4-drzwiowej, więc kratka miałaby tylko zadanie "ozdobne", a nie oddzielające "przedział ładunkowy" od kabiny auta :)

Ale jest nadzieja, że przynajmniej przedsiębiorcy będą mogli odliczać od wszystkich samochodów pełen VAT. WSA w Bydgoszczy bodajże wydał wyrok korzystny dla przedsiębiorców w tej sprawie, od którego niestety MF odwołało się do NSA. Jeśli NSA uzna wyrok niższej instancji, być może będziemy mogli odliczać VAT również od osobówek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety wchodzi niedługo nowelizacja ustawy o odpadach coś tam coś tam, która w ewidentny sposób dyskryminuje importerów samochodów używanych. Wkrótce będzie o tym bardzo głośno i pewnie znowu obije się to o Trybunał Europejski i będą po roku czy dwóch oddawać kasę z odsetkami. Tak to jest jak wszelkimi ustawami zajmują się ludzie nie mający pojęcia o temacie.