Skocz do zawartości

330d - Czujnik Temp. zewnętrznej gdzie sie znajduje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Na zegarach w mojej E46 330 D 2000r. panuje cały czas temp - 40 stopni. Brakuje lewego nadkola i zastanawiam się, czy tam właśnie nie był ten czujnik, bo są jakieś dwa kabelki "luzem". Czy podgrzewanie spryskiwaczy zależy od tego czujnika??? Proszę o pomoc :?:

Opublikowano

Tak jak przedmówcy już powiedzieli i pokazali - czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się w lewym nadkolu, jak je kupisz, będziesz wiedział w którym miejscu (do zakupu polecam ASO - nie jest to strasznie drogie, a będzie na pewno pasować). Dwa luźne kabelki są właśnie od czujnika - pokazuje -40 C, czyli wartość skrajną bo ma przerwę w obwodzie oczywiście ;)

Natomiast czujnik, który reguluje podgrzewanie płynu do spryskiwaczy znajduje się w prawym nadkolu - ma kształt krążka (mniej więcej).

PS. Co do rysunku, należy sprecyzować chodzi o nr 7 pierwszy po lewej :D

Pozdrawiam,

Opublikowano

Ja w mojej 320d urwałem czujnik temp zew. (ah ta zima i te zaspy), nie chciałem zbytnio wydawać dużo $$$$ więc mój mechanik dopasował mi czujnik od opla vectry. W 100% kompatybilny i można tanio wyciągnąć na jakimś złomie. Do tego dowiedziałem się że czujnik temp. (tak było w moim przypadku) jest połączony z webasto i ponieważ pokazywało mi cały czas -40 to webasto cały czas się załączało.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam wszystkich

Korzystając z okazji chciałbym spytać czy w beemce (320d e46 2000r) może nie być wogle tego czujnika? Dodam tylko, iż nie mam kompa w kabinie i przełącznika w kierunkach