Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam od niedawna e46 320i 98r. Pojawił się u mnie następujący problem: co jakiś czas zapala mi się kontrolka od płynu chłodniczego na pare minut i gaśnie. Wczoraj gdy zajrzałem do zbiorniczka przy zapalonej lampce to płynu nie było i za chwilę płyn zaczoł wracać i zrobił się stan prawidłowy. Węże są miękkie, wycieków narazie nie widać jak odkrecam korek ty syczy przez jakieś 15-20 sekund. Mechanior mi mówi że to uszczelka pod głowicą ale mi sie nie chce wierzyć bo niby białych spalin nie ma i w oleju też nic nie ma. ma ktoś jakiś pomysł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
odkrecasz korek na rozgrzanym silniku ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
dziwne,to może zobacz jak ci ubędzie płynu jaki jest wtedy stan oleju,choć sam nie wiem,ale zawsze można zobaczyć.
Opublikowano
jak na moje oko to jest zapowietrzona.. jesli się mysle niech mnie poprawią koledzy ale weże powinny byc twarde tak że bada stawiały dosc duży opór przy ściskaniu a jak tam ogrzewanie działa Ci ?
Opublikowano

ziomekthx

tak odkręcam korek na rozgrzanym silniku

VADER

poziom oleju się nie zmienia, w cieczy chłodzącej też nie ma oleju

przemekmdc

ogrzewanie działa choć na postoju jest letnie powietrze, a wydaje mi się że powinno grzać lepiej. Podczas jazdy z ogrzewaniem nie ma problemu. Mi się wydaje że też jest zapowietrzona ponieważ ostatnio trzeba było dolać prawie 5l cieczy i mechanik ją odpowietrzał, a że juz teraz wiem że nie łatwo jest to zrobić to może po prostu zrobił to źle?

dodam jeszcze jeszcze że jak na gorącym silniku odkręciłem korek to coś zabulgotało jak by w przedniej części silnika i wciągło ciecz ze zbiorniczka po dwóch minutach zaczęła się spowrotem cofać i stan się wyrównał

Opublikowano
Sprawdz poziom płynu na zimnym silniku jeśli nie ma płynu w zbiorniczku to dolej a sprawdz czy jak odkręcisz korek to pojawia sie strumien w zbiorniczku od góry czy się przelewa bo może masz walniętą pompe
Opublikowano
czyli na pewno to nie uszczelka pod głowicą na twoje szczęście :) ,dolej płynu i odpowietrzaj z tego co pamiętam to wchodzi w cały układ jakieś 7 litrów ale głowy nie dam,jeszce jedna ważna sprawa nie wolno sprawdzać i dolewać płynu na rozgrzanym silniku :nienie:
Opublikowano

na zimnym silniku stan jest prawidłowy a w zasadzie teraz za duży bo pływak wystaje jakieś 3 cm. Na gorącym silniku ciecz leci z góry ale wydaje mi się że na zimnym nie. Nie jestem teraz wstanie tego sprawdzić ponieważ auto stoi w zakładzie car audio we Włocławku i jest szykowane na zawody sound off. Postanowiłem dać post na forum ponieważ za półtora tygodnia odbieram auto i trochę boję się ruszyć w drogę do domu. Może ułatwi sprawę że problem powstał jak zaczęły się mrozy po -20

VADER wg instrukcji 9,3l wchodzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie

troszke czasu mineło ale to nie było tylko same zapowietrzenie. Okazało się że uszkodzona była chłodnica w dolnej lewej części patrząc na przód samochodu. Przez to ubywało płynu i zapowietrzał się układ. Po jej wymianie wszystko jest ok.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy chłodnica miała wyrazne slady wycieków? jak doszedłes do tego ze to akurat chłodnica?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
ano jak samochód stał w warsztacie car-audio dwa tygodnie w jednym miejscu w garażu to wreszcie pojawiła się plama (przelało się z osłony). Jak odebrałem auto to została zdemontowana osłona no i okazało się że chłodnica jest mocno spuchnięta jak by ktoś ją napompował i jest wyciek. Odetchnąłem z ulgą bo ciągle znikał płyn i już prawie padła diagnoza że to uszczelka pod głowicą.