Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie, poszukuję dobrego mechanika z okolic Ciechanowa (maks. do 30km). Chodzi dobrą diagnostykę usterki w silniku (z podłączeniem do kompa itd.). Byłem już u kilku i żaden konkretów nie powiedział (co więcej, każdy mówił co innego).

Jeśli chodzi o sama usterkę to silnik zaczął dymić i brać spore ilości oleju. Ciśnienia na cylindrach 12-10-12-10-10-10 (więc raczej nie pierścienie). Natomiast zaworami raczej tyle oleju by nie przepalił.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Spore to znaczy ile :?: Zainteresuj się separatorem oleju, który na kompie nie wyjdzie :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Też zacząłbym od wymiany odmy. Zapchana powoduje wypijanie oleju z silnika. Kup dla świętego spokoju cały komplet (kupowałem jakieś 2 tygodnie temu w ASO: 188pln za cały komplet - obudowa, filtr, uszczelki 2szt i plastik mocujący filtr).

A w ogóle czy kolega wymieniał już odmę czy jeździ na niej już tak od kilku wymian oleju?

Pzdr.

Opublikowano

samochód mam jakieś pół roku więc jeszcze odmy nie ruszałem, a poprzedni właściciel to nie mam pojęcia

ok, więc zacznę od odmy, mam nadzieję że pomoże

• Członkowie klubu
Opublikowano
. Ciśnienia na cylindrach 12-10-12-10-10-10 (więc raczej nie pierścienie).

10 to już trochę marnie jak na M52. Ciśnienia mierzone były na zimnym silniku i ciepłym w celu porównania czy nie jest to wina pierścieni :?:

Natomiast zaworami raczej tyle oleju by nie przepalił.

Jesli prowadnice zaworowe sa wyrobione co się często spotyka w M52 zwłaszcza ssące to duuuzo potrafi łykac oleju...

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Dziś byłem u drugiego mechanika. U niego ciśnienia wyszły bardziej obiecujące :D (około 14 bar na każdym cylindrze). Odma już zamówiona tylko wymienić i zobaczymy czy się polepszy.

Aha, za wymianę odmy(kompletnej, włącznie z przewodami elastycznymi) weźmie około 50 zł, to chyba nie za dużo.