Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanko jezdze na 0W30 castrol czy mozna to zmienic na 5W 30 czy lepiej pozostac na takim jak jezdze.Chcialem sie rowniez dowiedziec czy przy 150 tys w automacie olej wymieniac?Wiem ze serwis nie zaleca wymiany ale ja sie zdecydowalem tylko co ile kilometrow to powinno sie robic jak juz?
Opublikowano
A czemu chcesz zmienić olej? A co do skrzyni to oczywiście że powinno się wymieniać. BMW nie zaleca wymiany oleju, ale za to producent skrzyni już tak więc mały paradoks powstaje. Przy 150k to powinna się już zbliżać druga wymiana oleju.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
Chce zmienic poniewaz slyszalem ze na lato moze byc 5 W 30 a on jest tanszy,a skoro nie wymienialem w skrzyni do 150 tys to czy ma sens wymiana teraz?
Opublikowano
Chce zmienic poniewaz slyszalem ze na lato moze byc 5 W 30 a on jest tanszy,a skoro nie wymienialem w skrzyni do 150 tys to czy ma sens wymiana teraz?

Pewnie, że nie ma, teraz to juz jest sens zbierać na nową skrzynię :lol: . Oczywiście żart, pewnie, że wymieniaj! Olej jest tańszy od remontu skrzyni :norty:

Opublikowano

Pewnie, że nie ma, teraz to juz jest sens zbierać na nową skrzynię :lol: . Oczywiście żart, pewnie, że wymieniaj! Olej jest tańszy od remontu skrzyni :norty:

a jeszcze tańsza od wymiany jest nie wymiana.

hej

Opublikowano
Czegoś tutaj nie rozumiem - dlaczego trzeba wymieniać olej skoro producent nie zaleca?

nie trzeba, producent wymieni później cala skrzynie :roll:

Opublikowano

Nadal nie rozwiałeś moich wątpliwości. Podobnie jak "nie trzeba" wymieniać oleju silnikowe. Najwyżej wymieni się cały silnik.

Trochę takie masło maślane. Zapytam inaczej - Ci którzy twierdzą że trzeba na jakiej podstawie to twierdzą? Ale technicznie a nie pisząc że najwyżej producent wymieni całą skrzynię.

Myślę że skoro nie jest zalecana wymiana to jakoś nie chce mi się wierzyć że wynika to z tego że producent liczy na częstszą wymianę skrzyń. Raczej by się w teorii mógł bać że jak trafi na jakiegoś prawnika, który udowodni złe intencje producenta to miałby przechlane pisząc że nie trzeba w domyśle - dzięki temu mamy robotę i wymieniamy skrzynie.

Opublikowano
Nadal nie rozwiałeś moich wątpliwości. Podobnie jak "nie trzeba" wymieniać oleju silnikowe. Najwyżej wymieni się cały silnik.

Trochę takie masło maślane. Zapytam inaczej - Ci którzy twierdzą że trzeba na jakiej podstawie to twierdzą? Ale technicznie a nie pisząc że najwyżej producent wymieni całą skrzynię.

twierdzą dlatego ze wszystko sie zużywa, nawet "niewymienialny" olej z wiekiem/przebiegiem traci swoje "idealne" wlaściwości.

czasami nie warto wierzyc we wszystkie zapewnienia producenta, ja nie wierze w niewymienialny olej, kazdy robi co uważa za stosowne

pozatym koszt wymiany tego oleju to grosze w porowaniu z pozniejsza naprawa skrzyni, tym bardziej ze nikt nie karze wymieniac tego oleju tak czesto jak silnikowego, nie widze tutaj problemu

Opublikowano
ASO tez mowi o wymianie tylko co 100 badz 150 tys km nie pamietam dokladnie a wiec nie jest tak ze nie mowi sie w ogole o wymianie
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

mam pytanko bo musze zmienic olej!

ma przebieg 175tys 2003r 530d 218KM (E60)

jaki olej wlac? wg ksiazki sa 0w30 ow40 lub 5w50 ?

ktory jest najtanszy i czym sie roznia?

tigra12