Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem otóż elektroniczny licznik przebiegu umieszczony w zestawie zgarow nieczytelnie wyswietla informacje, nie wszystkie segmenty sie podswietlają, czasem dziala dobrze a czsem zle, czy jest to do naprawy czy tez czeka mnie zmiana licznika, a jesli tak to co z przebiegiem, czy przypadniem pamiec przebiegu nie znajduje sie w tym elemencie. Wada jest w E-34 520i `92r.
Opublikowano
Witam, mam problem otóż elektroniczny licznik przebiegu umieszczony w zestawie zgarow....

Mam dokładnie ten sam problem. Podejrzewam, że masz taki sam licznik jak ja (jedynie z licznikiem km, dziennym i "diodami" inspekcji, bez pola tekstowego). Podobno jest ktoś,kto naprawia takie usterki, ale nie chce wyjawić swojego patentu (w poprzednich linkach znajdziesz namiary). Poza tym nikt na ten temat nic nie wie. Jedynie same przypuszczenia...

W naszych licznikach wyświetlacz jest połączony z płytką sterującą foliową taśmą z napylonymi ścieżkami węglowymi. Prawdopodobnie padła ta taśma lub zaśniedziały pola kontaktowe między nią i innymi elementami. Rozbierałem swój licznik, ale bałem się oderwać przyklejoną dość mocno taśmę - ten krok może spowodować nieodwracalne jej zniszczenie, a do tej pory nie znalazłem innej (dobrej).

Gdyby ktoś się rozjaśnił w temacie takiej usterki, mógłbym zaryzykować próbę naprawy wraz z fotorelacją. A na razie w ASO licznik występuje jako całość i kosztuje duuuużo PLN...

Więc chyba będziesz musiał zapłacić za naprawę lub jeździć z wypadającymi "pikselami"... Forumowicze w temacie naszych liczników albo nic nie wiedzą, albo chcą tę wiedzę przerobić na $... :(

P.S.:

Chyba, że Kogoś ruszyło i opisze Swoje doświadczenia ;)

$M$
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, mam problem otóż elektroniczny licznik przebiegu umieszczony w zestawie zgarow nieczytelnie wyswietla informacje, nie wszystkie segmenty sie podswietlają, czasem dziala dobrze a czsem zle, czy jest to do naprawy czy tez czeka mnie zmiana licznika, a jesli tak to co z przebiegiem, czy przypadniem pamiec przebiegu nie znajduje sie w tym elemencie. Wada jest w E-34 520i `92r.

U siebie maiłem to samo ze znikającymi cyferkami w liczniku dziennym + dodatkowo komunikat PPPPPP na liczniku głównym. Co do pamieci przebiegu- konieczne było ustawianie go na nowo,a co do znikających cyferek, to naprawiły się same (nagle zaczęły wyświetlać się wszystkie brakujące części). Jeżeli nie pomoże "pogrzebanie" samemu przy liczniku, to koszt całej tablicy rozdzielczej, nie nowej ale działającej- ok. 300PLN.