Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chodzi mi o E30.

Czy przy przejściu z silnika 2.0 na 2.5(z modelu 325iX) konieczna jest zmiana skrzyni i mostu, czy mogę zostać przy tym, co było w 320?

Opublikowano
Nie wiem jak ze skrzynia ale most watpie aby byl kompatybilny, inne przelozenia beda :) Wiec most na 99% musisz zmienic.
Opublikowano

Skrzynia jest ta sama, a most sprawdź jaki masz - nie wiadomo, czy wcześniej już ktoś przy nim nie grzebał, bo mosty (zwłaszcza bez szpery) często lubią padać przy katowaniu - zwłaszcza jak się dużo i ostro lata bokami;

- przy okazji - na moście od 320 (montowano małą główkę 4:10) można jeździć też z 2,5 litrowym silnikiem - na prostej nikt nie da Ci rady, jednak będziesz miał większe spalanie i mniejszą prędkość max (krótsze biegi), poza tym mała głowa jest mniej wytrzymała od dużej.

Generalnie do 325 najlepsze są dyfry (i takie były monytowane) z dużą główką o przełożeniu od 3:64 do 3:91

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Przerabialem dokladnie ten problem. Silnik 2,5 od IX'a jest identyczny ale musisz zamienić od starego: Miske, smoka(na 90%,juz nie pamietam czy smok tez jest inny) i !!!napęd smoka!!! Smok w IX działą odwrotnie, Ja wszystko złozylem, miche zamienilem i nie wiedzialem czemu brak jest smarowania, dopiero doszedlem do tego jak wymontowalem obydwa smoki z 2.0 i 2,5. NA BANK wymienić musisz zębatke która napędza cały ten temack, jest ona odwrotna do tej którą masz w 2.0. To jest bardzo proste, juz nie pamietam ile czasu ale nie bedziesz miał z tym zadnego problemu.

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...