Skocz do zawartości

320d 136km termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :D

to znowu ja i moja beemka!!!

MIanowicie gdzie znajdę termostat w mojej bmw??

Jak sprawdzić czy jest on dobry??

Można go jakos rozebrać bo zdaje mi się ze jest cały czas otwarty...

Pisze ponieważ mam następujący problem: teraz przy takich temperaturach niższych wskazówka nie stoi w pionie a ledwo wychodzi poza niebieskie pole!!! :shock: Jestem bardzo ciekaw co to jest za przyczyna. Nigdzie nie mogę nic znaleść o tym więc zakładam nowy temat.

sprzedam felgi 15 cali ładne szczegóły w dziale giełda!!!
Opublikowano
  • Autor
proszę bardzo o podpowiedzi bo jutro mam dzień przeznaczony na rozkręcanie auta :D :D więc chciałbym miec co rozkręcac i wiedziec za co sie zabrac:)
Opublikowano

Masz walniety termostat glowny. Ale na postoju powinnien lapac 90 stopni tylko w jezdzie powinnien tracic.

Numer 7

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320d-M47/LHD/N/2000/october/browse/engine/waterpump_thermostat/

Cena gdzies 150 zl

Opublikowano
Masz walniety termostat glowny. Ale na postoju powinnien lapac 90 stopni tylko w jezdzie powinnien tracic.

Numer 7

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320d-M47/LHD/N/2000/october/browse/engine/waterpump_thermostat/

Cena gdzies 150 zl

Mala poprawka numer 7 to Hex Bolt with washer a kolega mial na mysli 8 :)Thermostat for EGR cooling

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
  • Autor
Panowie czyli teraz po chłopsku co mam walniete jak sprawdzić czy napewno??
Opublikowano
termostat ktory ja wskazalem jako pierwszy jest niewlasciwy pomylilem linki. A ty prawdopodobnie masz walniety ten drugi ktory opisal kolega pod numerem 8 :)
Opublikowano
  • Autor
Czyli od egr?? Na forum gdzies dawno czytałem ze mozna sprawdzic czy ten od egr jest dobry wie ktoś jak jutro go wymontuje ale niewiem co w nim sprawdzic... PoMoCyyy! :D
Opublikowano

tu masz odnosnik jest wszystko opisane odnosnie egr

viewtopic.php?f=69&t=118316&p=832628&hilit=sprawdzenie+egr#p832628

a tu cytat :

"Kolego, tu się nie ma nad czym rozpisywać. Ściągasz plastiki i masz EGR na wierzchu. Bodajże 2 śruby i wężyk i masz go w ręku. Sprawdzenie? - jak da się dmuchnąć jak we flet to czeka Cię zakup. Przy dmuchaniu musi stawiać opór, aczkolwiek tak jak koledzy wyżej wspomnieli - nieco powietrza da się przepchnąć. Dasz radę - powodzenia."

Opublikowano
  • Autor
no dobra wszysko ok dzieki za link ale gdzie ja mam dmuchaĆ?? :D Będzie tam jakiś przewód bo jakos nie zauważyłem?? To jest ten podłużny czarny na drodze z turbo do zaworu egr??
Opublikowano
bedziesz wiedzial gdzie dmuchnac jak zobaczysz :) wkoncu jestes facetem:)
Opublikowano
  • Autor
Skoro tak to ok dam rade! :D pzdr
Opublikowano
Ten od erg to jak by ci sie wolno nagrzewał. Raczej masz walniętego nr8. Co do tego gdzie "dmuchac" to po prostu na zimnym silniku w ten otwor większy. Ma nic nie poszczać i nic nie latac w termostacie.
Opublikowano
  • Autor
No to mi napisz kolego jak ten nr8 sie fachowo nazywa?? I proszę o link z alledrogo lbo coś... :D
Opublikowano

8 Thermostat for EGR cooling - termostat chłodnicy EGR.

Główny termostat można znaleźć na allegro, ten to tylko ASO. O ile dobrze pamiętam coś koło 120zł.

Opublikowano

Koledz jak to jest moje autko 318d (m47)

Nagrzewa sie dopiero do 90 stopni jak jezdze do 3 tys.

jak jezdze bardzo eko to jest wskaznik w 3/4 do środka wskażnika temperatury.

MOwie tu o jezdzie w minusowej temperaturze.

Czy to normalne?

Opublikowano
  • Autor

No to ponawiam tamat :)

Cyli mam walnięty termostat głowny czy od egr??? Czemu piszecie ze od egr tylkko w serwisie jak znalazłem na alledrogo?? http://moto.allegro.pl/item901344730_termostat_chlodzenia_agr_egr_bmw_e46_e39_wawa.html

Ciężkie jest dojscie do głownego?? Jak go wymienić??

Proszę o odpowiedzi bo do końca tego tygodnia mam ferie a chciałbym to naprawic bo takim zimnym autem do szkoły jechać 30km to mi sie nie uśmiecha :D

Opublikowano

Ni jest takie zle dojscie. Poczytaj w poscie tudyma (niekonczaca sie historia) sa zdjecia i opis.

1. Spuszczasz plyn w chlodnicy i nieco powyzej tez jest srobka (chyba niebieska) od zbiorniczka wiec z tego i z tego.

2. Zdejmujesz obudowy i odkrecasz rury idące do termostatu (mozesz sobie zaluzie jakos przyblokowac zeby bylo wiecej miejsca).

3. Zmieniasz termostat i zalewasz plynem plus odpowietrzanie ukladu.

Opublikowano
  • Autor
A który u mnie jest walnięty waszym zdaniem??? Może ody dwa???
Opublikowano

No miels sprawdzic ten od erg (10 min pracy) a metoda niezawodna. Wystarczy

http://images34.fotosik.pl/86/12718c1a7afd0c90.jpg

dmuchnac w otwor od weza i potrzasnąć termostatem. Nie powinnien puszczac nic i nic nie powinno latac. Tak z opisu to oba sa walniete. (Ja tak mialem).

Opublikowano
  • Autor
Sprawdzałem ale dmuchłem od drugiej strony. Czy to ma jakies znaczenie?? A efekt taki jakbym dmuchał w rurke... No to kupię chyba oba... A na allegrto dostane chyba od egr bo pisali ze tylko w serwisie a ja widziałem na allegro moze to jakas podróbka??
Opublikowano

No jak chcesz to kupuj na alledrogo, ja w ASO zapłaciłem w zeszłym roku za termostat EGR 136zł, główny 200zł.

Wtedy termostaty EGR (AGR) nie były dostępne na allegro, a różnice na inne części (czujnik xenonów, filtr powietrza) były na tyle małe, że wybrałem ASO.

Opublikowano
  • Autor
Ja do najbliższego aso mam 100km wiec nie bede jechał taki kawał . PZDR
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Kontynuując wątek - jaka jest różnica w objawach między walniętym termostatem głównym i EGR?
Opublikowano

viewtopic.php?f=69&t=115925 22 strony na temat termostatów i nie tylko... Polecam lekturę.

Walnięty:

1) EGR - wolno się nagrzewa

2) Główny - nie trzyma temperatury