Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam. juz trzeci raz zdarzylo mi sie ze moje auto nie chce odpalic:/ (w okresie 6 miesiecy) paliwo jest, zaden blad nie wyskakuje... dopiero po bardzo dlugim kreceniu albo zaciagnieciu odpali. moze ktos wie co jest????????????? z gory dziekuje Czy to moze byc wina filtra paliwa?? teraz sie zorientowalem ze wymienialem ponad 30tys temu:/:/ Edytowane przez 23marcin24
Opublikowano
moja 530d nie paliła jak miała uszkodzoną pompe liniowa, ale nie pomogło ciąganie,długie kręcenie, pomógł dobry mechanik który zdiagnozowal problem. ujawnia to sie po przekreceniu kluczyka w tryb zaplon sprawna pompa zaczyna pompowac i po chwili cichnie, uszkodzona pracuje non stop (tak mi to mechanik tłumaczył) pozdro.
Opublikowano

Co do uszkodzonej pompy progowej - bardzo możliwe, że to ona jest powodem Twoich usterek:

1. Po przekręceniu kluczyka do zapalenia się kontrolek na desce powinieneś słyszeć takie bardzo ciche buczenie w okolicy siedzenia/kolan. Jeśli pompa pada to zaczyna o wiele głośniej pracować - buczenie jest bardzo wyraźnie słyszalne.

2. Jeśli auto nie odpala tupnij kilka razy w podłogę. Jeśli po takim zabiegu auto odpali za którymś razem to na 200% do wymiany pompka progowa.

3. U mnie dodatkowym objawem było to, że po każdym pobycie w myjni (zwłaszcza z funkcją mycia podwozia) auto nie chciało mi odpalić.

4. Przy uszkodzonej pompie auto rozpędza się tylko do jakichś obrotów (u mnie około 2500obr.) i potem jest muł.

Pompka progowa jest odpowiedzialna głównie za moment odpalania silnika - bez niej nie odpalisz. Jeśli już uda się odpalić to potem silnik wytwarza na tyle duże podciśnienie, że jest w stanie sobie sam zassać paliwo - jednak przy wiekszym obciążeniu jest to troche za małe i auto robi się strasznie mułowate.

Pzdr.

Opublikowano

a mi po nocy z mrozem -25 nie odpalił. Rozrusznik kręci ładnie, akumulator sprawny i naładowany, świece żarowe sprawne, pompa pod progiem sprawna.

Czy możliwe jest że w oleju napędowym się cos wytrąciło w nocy? tankuje shell v-power i nigdy nie mialem z nim problemow, ale zawsze moze byc pierwszy raz, a nie wiem co jeszcze może być przyczyną.

Dodam jeszcze że przy mrozach do -15 odpalał bez problemu

Opublikowano

vortex5 » Pon Sty 25, 2010 4:16 pm

a mi po nocy z mrozem -25 nie odpalił. Rozrusznik kręci ładnie, akumulator sprawny i naładowany, świece żarowe sprawne, pompa pod progiem sprawna.

Czy możliwe jest że w oleju napędowym się cos wytrąciło w nocy? tankuje shell v-power i nigdy nie mialem z nim problemow, ale zawsze moze byc pierwszy raz, a nie wiem co jeszcze może być przyczyną.

Dodam jeszcze że przy mrozach do -15 odpalał bez problemuvortex5

witam a czy wiesz napewno ze to jest akurat to v-power?? bo moze tak sie tylko nazywa odkad moja dziewczyna zaczela pracowac na stacji shella ja zaczalem na BP tankowac, bo nawet nie wiadomo co to jest natomiast v-power a v-power racing to to samo to nawet goscie co cysternami przyjezdzaja to mowia

Opublikowano

Dodam jeszcze że przy mrozach do -15 odpalał bez problemu

witam a czy wiesz napewno ze to jest akurat to v-power?? bo moze tak sie tylko nazywa odkad moja dziewczyna zaczela pracowac na stacji shella ja zaczalem na BP tankowac, bo nawet nie wiadomo co to jest natomiast v-power a v-power racing to to samo to nawet goscie co cysternami przyjezdzaja to mowia

nie no, oczywiscie że nie wiem co się wlewa do baku z dysrybutora - wiem tylko, że na dystrybutorze napisane bylo v-power diesel :) mam nadzieje, że to tylko problem paliwa na mrozie, a nie jakas awaria poważniejsza

Opublikowano

A czy po takiej akcji nie nalezy wymienić filtra paliwa?

Z tego co mi wiadomo w M57 filtry sa podgrzewane (dlatego takie drogie), moze tu masz problem?

Opublikowano
A czy po takiej akcji nie nalezy wymienić filtra paliwa?

Z tego co mi wiadomo w M57 filtry sa podgrzewane (dlatego takie drogie), moze tu masz problem?

na razie zostawiłem samochod w warszawie i pojechalem na tydzien do wrocławia pociągiem - wroce w kolejny weekend, mam nadzieje że bedzie juz troche cieplej - i sprobuje odpalić :)

filtr mam w miare nowy (5000 km) ale jesli trzeba bedzie to wymienie... zakladając że to faktycznie parafina wytrąciła się w paliwie, a nie ma jakiejś usterki poważniejszej

Opublikowano
wymienilem filter pa;iwa i powietrza:) zaciagnalem i odpalil praktycznie po 2 puszczeniu sprzegla:) jezdzilem caly dzien i za kazdym razem odpalal:) ale zobaczymy jutro rano....
Opublikowano
Panowie podepnę sie pod temacik bo mam problem z tej samej kategorii tylko odwrotny. Autko odpala mai na dotyk nawet przy -30 jak było u mnie dzisiaj w nocy !! Pochodzi parę minut na wolnych obrotach wydawałoby się ze wszystko ok i nagle zaczyna mocno kopcić na biało szarpie i gaśnie nie można podtrzymac obrotów gazem bo i tak gaśnie . Mogę tak odpaliać i 20 razy i za każdym razem to samo - pali na dotyk chwile pochodzi i gasnie i tak do rozładowania aku. :x . Sytuacja taka ma miejsce tylko przy temp ponizej -15 i powatarza sie po raz kolejny . Wymieniony filtr paliwa miesiąc temu . Czy to wina paliwa czy może cos jeszce zamarza :(
Opublikowano
hgs78, masz ten sam problem co koledzy wyżej. Kolega w mondeo tdci ma ten sam problem co Ty i winą jest złe paliwo :|

Mam taka nadzieję że to tylko paliwo ale z drugiej strony najłatwiej na nie zwalić a bawarka stoi i czeka na odwilż :(

Tankuję na dobrych stacjach więc powoli mam podejrzenia że to może jeszcze coś zamarza tylko co ?

Opublikowano
hgs78, masz ten sam problem co koledzy wyżej. Kolega w mondeo tdci ma ten sam problem co Ty i winą jest złe paliwo :|

Mam taka nadzieję że to tylko paliwo ale z drugiej strony najłatwiej na nie zwalić a bawarka stoi i czeka na odwilż :(

Tankuję na dobrych stacjach więc powoli mam podejrzenia że to może jeszcze coś zamarza tylko co ?