Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy, ale forum przeglądam juz od dosyc dawna. Mam problem z dmuchawą. Opisze dokładnie co i jak. Mam BMW E 36 318 is 1995r. Od około pół roku mam problem z dmuchawą. Ogrzewanie climatronic. Problem polega na tym ze jak włączam sobie dmuchawę nie ma znaczenia czy minimum czy środek czy na fula to ona chwile pogrzeje, zaraz sie wyłacza, pozniej znowu grzeje, wyłancza sie. Ogrzewanie chodzi, raz 2-3 minuty, raz 5 godzin, przerwy sa raz po kilka minut a raz nawet cały dzien, nie ma znaczenia. Np mam ustawiony na fula nadmuch na przednia szybe, raz pochodzi chwile raz sie wylancza, włoancza sie i gasnie. A teraz od paru dni zupełnie zero, nic nie dmucha, mimo ze mam wiatrak ustawiony na maksa. Co to moze byc, elektronik sprawdzał mi płytke od klimy, niby wszystko ok. Mechanicy odsyłaja od jednego do drugiego, kazdy oczywiscie ma swoja wersje. Jezeli ktos wie to prosze o porade.
Opublikowano
Sprawdź rezystor dmuchawy tag „jeż” najlepiej podmień od sprawnego choć z tego co piszesz ze raz działa raz nie to może szczotki padły w silniczku i się wieszają zaglądał ktos do niego??
Opublikowano
Nie zaglądałem tam jeszcze. Też myślałem o "jeżu". Albo faktycznie to jest silniczek dmuchawy. Gdzie mam go szukać, z której strony się znajduje. Jak się do niego dostać? Od środka samochodu czy szukać go pod maską? Proszę o pomoc bo zima jak cholera, a mi szyby od środka marzną.
Opublikowano
tak jak kolega wyżej pisze od strony silnika pod wycieraczkami i wlotem powietrza było kilka tematów jak się tam dostać
Opublikowano
miałem ten sam problem tyle ze w 320i i to była wina rezystora (jeż), zdemontowałem, rozebrałem, poprawiłem luty i po założeniu śmiga bez zarzutu. możesz jeszcze zwrócić uwagę na przewody które są wpięte w rezystor, czasem zdarza się tak że końcówki zaśniedzieją i niema przepływu prądu i przez to też dmuchawa raz działą a raz nie.