Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam was ponownie :) Kupiłem felgi o parametrach 8j/17/et35 na przód koła 215/45/17 na tył 245/40/17 !! czy opony 245 na tył nie będą za duże ?? wejdzie to w ogóle ?
Opublikowano
przód wejdzie ,tył na pewno nie.Poza tym 316 z takimi kapciami?przecież ten silnik i tak ma co robić bez takich cudów.
A little piece of heaven in my hands
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozumiem ze et obu felg jest takie samo i wynosi 35 tak?? felgi wejdą ale opony 245 sobie daruj bo felga to raptem 8j, wiec raz ze jak to poskladasz to bedziesz miec "balona" na kola a dwa ze twoj motorek bedzie miec ogólne problemy z dynamiką, poza tym koszt takich opon tez jest wyraznie wikeszy niz 215 czy 205, pozdro
Opublikowano
przód i tył 8j !! kupiłem komplet juz z takimi oponami !! Zmienie na 225 i bedzie dobrze ? :)

na lans nie ma rady,ale na światłach tylko z kaszlakiem nie będziesz miał problemów.Poza tym masz auto z 1994r,jeżeli nie masz luzów na maglownicy i w zawiasie to przy takich kołach sie to zmieni.

Opublikowano

No a moze koledze zalezy na powolutkim bujaniu sie po miescie w bmw przyodzianymi w piekne laczki, zamiast palic gume :D

A co jak przesiadl sie z 30-konnego CC na potezne 1.6 i 102 KM?

Tuning ma 2 odmiany(mechanika i optyka). Jednym wystarcza jedno(100,200,300 i wiecej KM) innym drugie.a innym zawsze bedzie malo.

Takze zakladaj na tyl 225 i bedzie dobrze :)

Niestety musisz sie liczyc z pogorszeniem osiagow, i zwiekszonym spalaniem :?

Opublikowano
kolego nie zakladaj takich opon.mam isa i jezdzilem na zimowkach 185/65R15, a kiedy zalozylem letnie 225/45R17 to odczucie bylo takie, jakby auto polowe mocy stracilo i palil wiecej niz zima, a na koleinch kierownice z rak wyrywalo! po miesciacu jazdy zalozylem 195/60R15
nie ważne ile pod maską! ważne ile pod czaszką!
Opublikowano
A ja powiem tyle że kolega kiedys miał 316 i jeżdził na 245 z tyłu i nic nie tarło (weszły pez problemów) i jeszcze dawał rade postawić auto bokiem :mrgreen:
Bardzo Mafijny Wóz
Opublikowano
A ja powiem tyle że kolega kiedys miał 316 i jeżdził na 245 z tyłu i nic nie tarło (weszły pez problemów) i jeszcze dawał rade postawić auto bokiem :mrgreen:

ale chyba w taką pogode jak mamy teraz zaoknami jeżdził bokiem :duh:

Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano

:shock: ,i pewnie nią jechał w toyo drifting cup.Każde auto można postawić bokiem o ile ma sprawny hamulec ręczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba na recznym, poza tym nikt nie mowil ze 245 nie wejdzie, 265 tez by weszla tak jak i 185, tylko jaki w tym sens!!!! :duh:

ale co do szeroksci opon, nie jest to tak ze im szersza tym lepiej trzyma, wszystko musi sie miescic w pewnych granicach, i wszystko da sie rowniez wyliczyc, przy zbyt szerokiej oponie nacisk na tą samą jednostkę powierzchni sie zmniejsza co prowadzi do mniejszej przyczepności

Opublikowano

Miałem założone w 1.6 225/55R16 AC schnitzer wygląd owszem super ale co do jazdy to jakbym wozem drabiniastym jechał albo żukiem- masakra no i spalanie przynajmniej o 2 litry większe.

Na wiosnę zakładam stalówki i standardowe oponki 185/65R15 :P

Opublikowano
ja w iesie przy feldze 16 na tyl kupilem 245 ale mialem jeszcze dystansy 2cm zalozone. beti zglebowana i ranty wywiniete. I tak moglem jezdzic tylko sam. Musiałem zdjąść dystansy dopiero było ok nawet przy komplecie osób. Ale przy takiej oponie było mojemu autku ciezko. Spadki osiagów w pzryspieszaniu i oczywiście spalanie wzrosło. Boka stawiac mogłem na szutsze hi hi i w zime, jak było mokrawo czasem dawało rade ale strasznie ciezko nie ma co sie dziwic laciek szeroki asfaltu sie trzyma. ja bym odradził takie opony. 205 na przód i 215 na tył i bedzie git :cool2: