Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam BMW730i wersja shadownline i mam maly problemik mianowicie swiatla i nie chodzi o to bo dzialaja wszystkie :) tylko swiatla tylne sa cale klosze czerwone i jak wlaczam kierunkowskaz to tez mruga na czerwono. i nie wiem czy moge cos takiego miec podobno za to zabieraja dowod rejestracyjny. a tych lamp nie zmienialem i poprzedni wlasciciel tez mowi ze nie zmienial takie mial. tylko teraz jest pytanie czy przejdzie przeglad z takimi bo moi znajomi maja rozbierzne zdania. jak wiecie to napiszcie.
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo oficjalnie jest to zabronione - mogą Ci zatrzymać dowód za czerwone kierunkowskazy.

Wiadomo, że to zależy też od podejścia i nastroju policjanta. Mój znajomy miał takie w swoim e30 (kombinezon) - nakleił czerwoną "specjalna" folię. Dwa razy policja go za nie zatrzymywała. Raz chcieli zatrzymać dowód rejestracyjny, to wykręcił się, że ją odklei i go puścili. Innym razem dostał alternatywę nie do odrzucenia: 100pln za kierunkowskazy albo 100pln za niezapięte pasy hahaha (btw: wybrał druga opcję).

Z przeglądami sytuacja wygląda bardzo podobnie: jeden przepuści, inny będzie robił problemy.

W prawie jasno jest określone, że kierunkowskaz musi dawać pomarańczowe światło. Jeśli świeci inaczej - jest to nielegalne. Sam klosz może być czerwony (czy biały lub przeźroczysty), ważne jednak, by świecił na pomarańczowo. Podobno są takie rozwiązania, gdzieś można poszukać - ja nie wiem. Inna sprawa, że widuje się amerykańskie Jeep'y z normalnymi polskimi tablicami lecz bez zmienionych tylnych kloszy na ich europejskie odpowiedniki, i jakoś jeżdżą, i jakoś przeszły przeglądy... Tak to właśnie ma się prawo do polskiej rzeczywistości.

Pozdrawiam

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano

dokladnie tak amerykance tak maja chodz popraweni powinny zostac zmeinione odrazu tak jak przednie lampy ale to inna historia wracajac do tematu to roznie to moze byc sam zreszta wiesz

jesli bardzo ci sie podobaja to zostaw jesli ci to obojetne to zmien koszt orginalow jest napewno mniejszy od mandatu a wydatek za zakup lamp masz tylko raz, zlapac mandat roznie moze byc :D

Opublikowano
noo tez tak mysle panowie ale to mnie zaciekawilo ze to auto bylo sprowadzane z niemiec w 2004roku i ten gosc co je sprowadzil mowi ze one takie byly od poczatku. i na przegladach przechodzilo to normalnie. co mnie zdziwilo ze czerwone ale ok nie klucilem sie :) i tez jest dziwne ze w niemcy maja takie same lampy i kierunkowskazy. a dlaczego sa czerwone to nie wiem . podobno oryginalne( ale to tylko podobno) bo ja sie osobiscie nie spotkalem z takimi czerwonymi.;/
Opublikowano

ktoz to wie

a sprubuj tak kup pomaranczowa zarowke koszt jakies 3zł zainstaluj ja tam i zobacz czy cos da

na przegladach moze przejsc zalezy od diagnosty ale iwesz na ulicy tez zalezy na kogo trafisz sprobuj z ta zarowka 3zł starcisz albo bedzie git

Opublikowano
Pomarańczowa żarówka nic nie da,będzie też świecić na czerwono.Kto zna się na mieszaniu kolorów ten wie,że czerwień plus zieleń rowna się pomarańcz.Jedyny i sprawdzony patent to zielona żarówka,jeśli takiej nie znajdziesz możesz pomalować żarówkę zielonym flamastrem.Łukasz735 z forum ma tak pomalowane żarówki i jest ok.
Nur bmw e32
Opublikowano
noo powiem wam koledzy ze polączenie spoko tylko zobacze w praktyce :) ale fajnie brzmi :) bo nie ma sensu kupowac kkloszy (jak w ogole dostepne sa same klosze) albo calych lamp:) bo to chodzi ze jak pojedzie psiarnia za mna to moga sie dowalic jak bedzie mial zly humor. a jak zacznie to bedzie se przypieprzal co znajdzie a to mi jest zbedne. :) i mandaty tym bardziej :) wiec bede kombinowal z malowaniem :)