Skocz do zawartości

316ti nagar na oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

wczoraj wyjąłem szabelke aby sprawdzic poziom oleju i zauważyłem na końcu taką maź wyglądem przypominającą majonez... co to może być i jaka tego przyczyna? pod korkiem wlewu oleju tego nie ma. dziennie robię około 70 km autem....

Opublikowano
Ten"majonez"to efekt niedogrzanego silnika(zwłaszcza zimą),róznica temperatur.
Opublikowano
  • Autor

aha- a czemu np w innych autach tego nie ma a akurat u mnie jest?

wydaje mi się że silnik dogrzewam bo codziennie robie około 70 km

Opublikowano
100% niedogrzany silnik.Tylko dziwne że codziennie robisz 70 km i jeszcze występuje.
Opublikowano
  • Autor
tzn średnio robie około 70km. jeżdżę do pracy na odległość 50 km- po 8 godzinach wracam i dalej 50 km. a co drugi dzień 20 km i jak wracam po 8 godz. to też 20- i tak na zmiane z kolegą co drugi dzień....
Opublikowano
Mialem tez tak kiedys zmienilem olej i po ptokach.Podejzewam ze sprzedali mi wczesniej jakas podrobe castrola.
Opublikowano
  • Autor
ja też kupiłem podróbe castrola Edge 5w30 :/ po 5000 zrobił się czarny i gęsty... kupiłem potem lotosa żeby ten syf wypłukał i już go mam około 10 000 km jest jasny i nieco rzadszy... pogranicze syntetyka i półsyntetyka... w lutym zalewam Vavoline syntetyczny, zobacze czy będzie poprawa
Opublikowano
  • Autor
Mialem tez tak kiedys zmienilem olej i po ptokach.Podejzewam ze sprzedali mi wczesniej jakas podrobe castrola.

a jaki Ty kupiłeś że to znikło?

Opublikowano
  • Autor
tylko co zrobić żeby trafić na oryginał :)
Opublikowano
kolego sprawdz czy w płynie chlodniczym nie ma sladów oleju , byc może uszczelka pod głowicą jest do wymiany
Opublikowano
  • Autor
byłem właśnie sprawdzić i żadnych tłustych plam nie widziałem w zbiorniku wyrównawczym