Skocz do zawartości

Podnoszenie tylnej klapy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy w touringu jest możliwość co by się klapa sama tylko nie odmykała ale i podnosiła?? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :s

Pozdro 600

Opublikowano
jest. trzeba miec siłowniki odpowiednie w klapie, występowały jako opcja
Opublikowano
  • Autor

czyli byłą by szansa dołożyć.

Wypas :8)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Opublikowano
Jakiś czas temu była taka instalacja na allegro za ok 1000 pln.
Opublikowano
  • Autor
:shock:
Opublikowano
Ja mam w swojej to fabrycznie załozone w bagazniku na tylnym pasie przy kole zapasowym jest zbiornik na olej plus pompa potem to idzie przewodami bo silowników tam gdzie sa amortyzatorki od tylnej klapy no i w klapie jest jeszcze taki czujnik grawitacyjny który odczytuje polozenie klapy plus przycisk do zamykania w obudowie tylnej klapy wiec wazne zeby wszystko sprawdzic przed zakupem czy wszystko jest
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A możesz napisać z jaką prędkością klapa się otwiera? Ile czasu to trwa?

Bo myślę , że szybciej jest otworzyć ręcznie. Ale może i fajna sprawa.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
ta klapa otwiera sie hydraulicznie wiec teraz w zimie widac znaczaco dłuzszy czas otwarcia czy zamkniecia ale napewno ponizej 10 sek.pozatym idac np w strone auta z zakupami naciskam pilota i nim podejde to tylko wrzucam do kufra i zamykam tez mozna z pilota wygodne zwlaszcza jak tyl auta jest ubrudzony
  • 1 rok później...
Opublikowano

a mi ta opcja nie dziala :(

slychac mechanizm ale klapa sie nie podnosi i nie opuszcze ,

moze wiecie gdzie problem ?

Opublikowano
Uszkodzony wodzik mechanizmu który jest wykonany z plastiku. Trzeba by to rozebrać i zobaczyć- nie jest to trudne.
Opublikowano
w ktorym miejscu on sie znajduje?
Opublikowano
Musisz zdjąć tapicerkę z klapy bagażnika od środka (mówię o wersji sedan)
Opublikowano
Nie jestem pewny na banka ale sedany e39 raczej napewno nie miały opcji automatycznego otwierania i zamykania klapy .Poza tym daje 99% pewności ze to niski stan oleju lub jest juz poprostu stary i do wymiany .Ja mam już trzecie BMW z tą funkcją i zawsze problem był z olejem ,zwłaszcza jak słychać buczenie pompy ale klapa nie unosi sie ,czy nie opada
Opublikowano
wlasnie ma taki obiaw czy wcisne przycisk na kluczyku czy na klapie(kombi) slysze mechanizm a nic sie nie dzieje cxasami klapa sie opuszcza ale ledwo co , powoli i tylko pare cm :(. wiec jaki olej rzeba zakupic badz jak sprawdzic jego stan
Opublikowano
ewentualnie jak go wymienic :)
Opublikowano
Zaraz zaraz mówimy o otwieraniu klapy hydraulicznie (cala sie podnosi) czy zamka? Ja mowie o zamku w sedanie gdyz hydraulika podnoszenia była tyko dostępna w KOMBI.
Opublikowano
orginalny jest to czerwony ale jak pisałem jest bardzo drogi ponad 200zł za 200ml.,za ATF w sklepie zapłacisz niecałe 50zł i to za litr tylko zlej stary odkrecajac ten pojemnik przeżroczysty na opasce ,potem coś podłóż zeby nie naleciał do bagażnika i odczekaj az skapie.mozesz potem recznie powoli zamykać klape i otwierać zeby wszystko zleciało .Nastepnie zalewasz ten zbiorniczek i go zakładasz gdzie był .Naciskasz na otwarcie i zamkniecie zeby zassało olej ,znowu musisz dolac tak z dwa trzy razy aż poziom bedzie stały i zakrecasz tą opaske i cieszysz sie działajacą klapą :D
Opublikowano
mowimy o podnoszeniu i opuszczniu calej klapy automatycznie w kombi z czerwonym guzikiem do zamykania na klapie slysze mechanizm po wcisnieciu guzika ale nic sie nie dzieje
Opublikowano
Zrób tak jak Ci wyżej napisałem i bedzie napewno działać zwłaszcza ze jak piszesz po naciśnieciu guzika słychać buczenie ,czyli pompa działa ,ale ma za niskie ciśnienie ze wzgledu na mały stan oleju.I pisze to z własnego doświadczenia
Opublikowano

ok postaram sie tak zrobic ale jak moglbys mi wytlumaczyc dokladniej gdzie ta pompa sie znajduje,

bo pas bagaznika nic mi nie mowi malo doswiadczony jestem :) jakes zdjecie jak masz bardzo by pomogla z gory dziekuje

Opublikowano
Jak masz otwarty bagażnik to podnosisz podłoge bagażnika ,tak jakbyś chciał dostać sie do koła zapasowego,ta pompa jest zamontowana właśnie pod tą podłogą na tyle bagaznika.Jak stojsz z tyłu auta i sie pochylisz do środka to jest ona z twojej lewej stronie zamocowana tak ok 1/3 szerokości tyłu samochodu .Pas tylni to poprostu jest tył samochodu do niego jest zamontowany zderzak oczywiście ta pompa jest w środko bagażnika to jest wielkości silnika do wycieraczek.Ty masz auto po lifcie wiec mozesz ją mieć zadudowaną plastikiem ,wiec najlepiej jak otworzysz klape i naciśniesz przycisk otwarcia i posłuchaj skąd dokładnie dobiega buczenie tam jest ta pompa. W e38 np jest ona zamontowana w prawym boczku bagażnika nad akumulatorem U mnie tez musiałem ściagnąć plastyk ale i tak pompe było widać ,zwłaszcza jak masz wyciągnietą zapasówke.Jeśli mieszkasz gdzieś na slasku lub tedy przelatujesz to mozemy sie umówć i Ci to zrobie za przysłowiowego browarka
Opublikowano

dzieki ale niestety nie mieszkam kolo slaska ale za dibre checi dziekuje

poslucham z kad dokladnie dochodzi ten dzwiek ale jesli sie nie myle to slyszalem go z okolic zawiasow od klapy podsufitka bagaznika lecz jeszcze sprawdze.by miec pewnosc .

jakas pompa jest z lewej strony kolo zapasowego wiec ja obadam tez na spokojnie

Opublikowano

jakas pompa jest z lewej strony kolo zapasowego wiec ja obadam tez na spokojnie

No i to napewno jest ta pompa ona ma od dołu taki przeżroczysty pojemnik z olejem i on powinien być prawie pełen

Opublikowano

buczenie pochodzi z tej pompy nie sprawdzalem stanu oleju ale jutro to zrobie.

napisz jak moge wymienic olej lub ewentualnie dolac

Opublikowano
a doczytalem ok jutro postaram sie go wymienic :)