Skocz do zawartości

320d Buczenie podczas jazdy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów w mojej e46 m47n czyli 320 d podczas jazdy na 5 biegu i predkosci ok 90 km/h nasila sie słyszalne buczenie w kabinie samochodu a po przyspieszeniu juz nie wystepuje. co to moze byc ??? :x

Edytowane przez inspektor884

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
  • Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 18,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no to może jeździsz na kapciu, dopompuj powietrza :mad2:

a tak serio może napisz coś więcej, bo odpowiedzi może być tysiąc od jak już wspomniałem koła, do niedźwiedzia w bagażniku, i zaniem dostaniesz ostrzeżenie przeczytaj dwa główne tematy , pozdrawiam

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
  • Autor
Autko buczy na letnich i na zimowych kolach wiec one odpadają :)
Opublikowano

:mad2:

jeśli ktoś ma Ci pomóc to opisz mniej więcej co za buczenie, skąd dochodzi, a o oponach żartowałem, ale może to być np łożysko.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
crowab jakby było łożysko to by pewnie huczało przy większej skali prędkości, wiem że kolega nie napisał dokładnie :wink: . Kiedyś miałem taki przypadek w mercedesie w124 ze przy niskiej prędkości i wysokim biegu buczał do pewnego momentu aż się nie wspiął po obrotach a później bajka. Myślę że bardziej chodzi o prawidłowy dobór biegu do prędkości albo coś z wałem, a rozmawiałem z człowiekiem który tylko naprawia wały, że w BMW jak nie była bita wał wytrzyma wiele. ja nigdy nie rozwiązałem tego problemu w mesiu bo to pancerniak był :D

Edytowane przez hopek3

Opublikowano

hopek chodzi mi o to żeby kolega jakoś dokładniej opisał przypadek a nei "buczy mi przy 90km/h", bo co z tego wynika? a łożysko podałem za przykład chociaż nie wykluczam bo znam przypadki dla których totalnie rozwalone łożysko nie huczy :)

także tego...

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
Opis słaby żeby coś wywnioskować a ja opisałem to bardziej z dedukcji i i doświadczeń z samochodami o tylnym napędzie. W autach o przednim napędzie tak tego buczenia nie słychać. Ale poczekamy co kolega inspektor uściśli :?
Opublikowano
  • Autor

HOPEK3 opisał moj problem dosłownie :D

buczenie słychac w całym aucie i tylk ona 5 biegu gdy autko ma mala predkosc tak do 90 km a potem juz jest oki

Opublikowano
można zobaczyć wał ale wątpię, bo było by słychać na innych biegach przy tej prędkości, jak masz możliwość podnieś tył i na "sucho " zrób test do 120km przy różnych biegach i postaraj sie bardziej obsłuchać skąd te buczenie dochodzi. (czuć wibracje) (może mało profesjonalnie ale za darmo, a może pomóc)
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

W takim razie nie męcz auta przy małej prędkości wysokim biegiem :nienie: . W ten sposób też można zamęczyć silnik, od pewnego czasu myślę nad automatem w mieście a do tej pory byłem temu bardzo przeciwny. Masz manual to niestety biegi trzeba czasem redukować...

A niech pan inspektor jeszcze sprawdzi czy na innych biegach i małej prędkości ma też takie "buczenie"

Opublikowano
inspektor, a jesteś pewien że tylko na 5 buczy? może na 4 też ale mniej słychać. Rozumiem że dot. auta 320i, benzyna?
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
  • Autor
autko to 320d i buczy tylko na 5 biegu dopiero co sprawdzałem :D
Opublikowano
widzę że masz jakiś problem z silnikiem też "metaliczny dźwięk" te buczenie jest tylko przy przyspieszaniu czy cały czas?
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
  • Autor

moze te dwie sprawy sa jakos powiazane :?

w miare jak przyspieszam t obuczenie ustepuje

Opublikowano
wydaje mi się że musisz się bardziej silnikowi przyjrzeć , raczej tam tkwi problem. szczerze to nie wiem co to może być najlepiej pojechać do dobrego mech. Tylko gdzie takiego znaleść :mad2:
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
napewno nie zaszkodzi sprawdzić też olej w dyferencjale.
Opublikowano
oczywiście że nei zaszkodzi ale nie tu tkwi problem
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

a tak z ciekawości do mojego poprzedniego samochodu spróbuj przyśpieszyć na jedynce max i szybko zmienić bieg na dwójkę będzie się kołysać [tzn. szarpać jakby łapała moc na kołach i traciła) u mnie w poprzednim aucie tak było. Ja do tego nie doszedłem co w nim było ale może to zobrazuje problem innym, co pozwoli na dokładną diagnozę.

Warunki na taką operację niezabardzo [śnieg lód]. Ja bym stawiał na przeniesienie napędu.

Zresztą zadzwonię do firmy która tylko tym się zajmuje, może stwierdzą albo zaprzeczą.

Opublikowano
hopek kolega założył inny post z jakims metalicznym dzwiękiem w silniku i myślę że to jest bezpośrednio powiązane (choć niekoniecznie), na 5 biegu silnik ma największe obciążenie, i dlatego tak myslę. oczywiście mogę się mylić ale najlepiej najpierw rozwiązać jeden problem a może i następny też się rozwiąże .
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
U mnie gdy padło tylne łożysko to buczało tylko w zakresie prędkości 80 - 85 km/h a później przestawało. Jeździłem tak kilka miesięcy bo myślałem że to opony. Dopiero gdy zmieniłem na zimowe i nic nie pomogło, sprawdziłem łożyska. Na podnośniku , kręcąc kołem można było wyczuć i usłyszeć głośne szumienie i tarcie.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
  • Autor
Panowie a jaka powinna byc wartosc obrotowa dla redukcji i zmiany na kolejne biegi :D
Opublikowano
Panowie a jaka powinna byc wartosc obrotowa dla redukcji i zmiany na kolejne biegi :D

a przy jakich obrotach TY zmieniasz biegi?

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
  • Autor
zmieniam tak ok. 2 tys a redukuje ok. 1.5 tys
Opublikowano
inspektor884 Ty sobie z nas jaja robisz?? :nienie: Bo czytam i oczom nie wierzę! Zamulisz ten silnik... BS
Opublikowano
  • Autor
to jest moj pierwszy dizel :) zawsze myslalem ze dizel jest do zamulania :?