Skocz do zawartości

drganie i pukanie w E30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam szanownych kolegow

ostatnio w moim bmw IS 1990 zauwazylem ze od 60km/h zaczyna cos pukac z tylu auta (zaznaczam ze dyfer jest ok, zadnego stukania podczas przyspieszania, kola wywazone czasami jest tak ze przy 60km/h nic nie slychac ale za to przy np 150km głuche pukanie daje o sobie znac ), a oprocz tego w zakresie przyspieszania od 1200-1800 obr/min daje sie zauwazyc wyczuwalne drgania. co to moze byc? czy wizyta na szarpaku cos wykaze? wiem ze powodow moze byc mnostwo..np gumowa podpora wału..tak dzisiaj sobie patrzylem w kanale na spod auta i wszystkie gumy sa ok..tylko tak wzialem do reki :| wał i zaczalem nim ruszac do tylu i do przodu, i w miejscu polaczenia z mostem sa minimalne jakby luzy(!) czy tak musi byc?? jakies pomysly?

Opublikowano
  • Autor
wlasnie zdiagnozowalem owe drgania i pukania. za drgania podczas jazdy odpowiedzialna byla podpora wału napedowego. chcialbym sie zapytac osob ktore juz to przerabialy..jak zabrac sie do wymiany owej podpory? czy da rade zrobic to samemu w warunkach domowych? jak ktos by mi odpisal w punktach to bylbym wdzieczny :(
Opublikowano
  • Autor

tak to wlasnie ten element oznczony '1'. ja swoja beemke wrecz kocham i chcialbym zeby ktos mi dobrze podpowiedzial co i jak.

pozdrawiam

Opublikowano
w basi tego jeszcze nie robiłem :D ale w miśku już przez to przeszedłem jest z tym trochę roboty :evil: nie wiem czy jest tak samo ale lukne ,wtedy ci podpowiem jak to wymienić no chyba że ktoś inny ci już opisze :wink:
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.
Opublikowano
musisz zdjac wal potem zbijasz stara podpore i wbijasz nowa - pozniej zakladasz wal i po robocie :D. Jak zerkniesz pod auto to bedziesz wiedzial jak wszystko porozkrecac.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
dokładnie :cool2:
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.