Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem Bmw e-36 316. W autku był założony następujący sprzęt:

- radio Blaupunkt Daytona MP53

- przód orginalne głośniki Bmw 13 cm + twetery

- tył przejściówki 6x9 na to założone głośniki JBL GTO 936e

Jak dla mnie grało to dobrze ale w miarę jedzenia apetyt rośnie :D .

Chcę teraz dokupić do tego wzmacniacz. Znajomy chce sprzedać

ALPINE Flex 4 MRP-F256 w cenie 230 zł.

Czy ten wzmacniacz w tej cenie będzie optymalny do tylnych głośników czy może polecacie coś innego zamierzam później do wzmacniacza podpiąć skrzynię ?

Jakie zakupić do tego okablowanie ?

Czy dobrym rozwiązaniem bedzie podpięcie przednich głośników i skrzyni do wzmacniacza, natomiast po odcięciu niskich tonów poprzez radio zasilanie tylnych głośników 6x9 ?

Opublikowano

witam!

co do wzmacniacza - to nie kojarze tego model.......wiec sie nie wypowiem.....

kable - polecam jakies firmowe - nie z media-markt bo oni maja strasznie drogie - w dobrym sklepie audio kupisz super kable do domowego sprzetu i np. real cabel - seria tdc.............. - w cenie kilku/kilkunastu zl za metr masz super kable :cool2:

co do podpiecia - z regoly robi sie tak - przednie glosniki napedza radio a tylne i subwoofer napedza wzmacniacz - takie rozwiazanie jest najoptymalniejsze :mrgreen:

Opublikowano

Ten alpine to kicha jakich malo. Jesli chcesz dobry wzmacniacz rozejrzyj sie za jakims xeteciem axtonem albo audisonem bo sa tanie dosc.

Ja mam taki na sprzedaz jesli cie to interesuje:

http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=3&subcat_id=11&man_id=40&prod_id=887

miesiac gwarancji

cena 800zl

System w samochodzie powinien byc zrobiony tak ze przod idzie pod wzmachol najlepiej 2kanalowy a sub z tylu idzie pod monoblocka. To jest najlepsze wyjscie. Zadne glosniki z tylu albo w tylnej polce tym bardziej 6x9. Ale jesli nie interesuje cie przecietna scena samochodowa to tak tez moze byc.

Opublikowano

Chciałem coś skromnie dodać.

Generalnie wszystkie głośniki powinny byc pod wzm. Nie sam przód i broń boże sam tył.

W BMW E36 można fajnie zrobić tył w oryginalnych puszkach ze starych głośników wyciąć kołnieże i wkleić w nie dobre 10' + tweeter (jest miejsce)

W oryginalnych puszkach dlatego, że wtedy sub sie nie wtrąca.

Przód panele na 16' ( ja mam zrobione nekładki z MDF na oryginalne plastiki w nogach)

Yaiek
Opublikowano

No z przodu tylko panele i glosniki 16cm. A z tylu najlepiej sub ale to zalezy od tego co kto oczekuje.

Napisze tu bo moze ktos sie zainteresuje.

Mam tego stega K12 na sprzedaz i mam jeszcze takie cos:

Rockford Fosgate power punch 250.1 limitowana chromowana seria prawdziwy rarytas

* Distortion Max (4 ohms) 0.10%.

* Frequency Response (+/- 0.5dB) 10Hz - 20kHz.

* Signal to Noise (A-weighted) >100dB.

* Input Sensitivity (+0dB gain overlap).

* 300mV - 5V Input.

* Bridgeable.

* Pass-Thru.

Podaje moc tego monoblocka z wykresu dodanego do pudełka przy napieciu 14V:

4ohm 386W RMS

2ohm 698W RMS

1ohm 1081W RMS

Jest to potezny wzmacniacz cena 1400zl moze ktos bezie cchial:]

Opublikowano

Czytając najlepszym rozwiązaniem bedzie usunięcie orginalnych głośnikow i tweterów z przodu i założenie 16 ' włożonych w panele + twetery podpiete pod wzmacniacz.

Z tyłu wywalić głośniki 6x9 i wrzucić suba zasilanego z monoblocka.

Teraz znów pytania :D .

Jakie polecacie głośniki 16' na przód z tweterami i jak zrobić te panele żeby tam weszły głośniki i jaki zapodać do tego wzmacniacz ?

Jakiego suba wrzucić do bagażnika i jakiego monoblocka podpiąć do tego żeby ładnie i czysto grało ?