Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cześć. Miałem silnik w swoim E36 bez Vanosa 2.5 litra (1991 rocznik) który wyciągnąłem i teraz w to miejsce chcę wsadzić też 2.5 ale z jednym Vanosem z 1993 roku. Czy to przejdzie? Co jeszcze muszę wymienić? Komputer? Edytowane przez marek_trzebinia
Opublikowano
Jak stary silnik ok to bezsens robic ale komputer i wiazka jest troche inna wkoncu sterowanie vanosa

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
musisz sprawdzić na jakim kompie jest ten z Vanosem jeżeli Twój był na boschu a drugi jest na simensie to dojdą jeszcze do wymiany sondy przepływka i inne czujniki
Opublikowano
Chłopaki, najprawd. komputer w moim silniku z 1991 r. który wyciaglem bez Vanosa mam na Siemesie. Wyciągnięty silnik ma zbyt dużo wad i uszkodzeń aby go regenerować stąd szukam inny. Zaoferowano mi silnik 2.5 z 1993 Z VANOSEM za 1.000 PLN dlatego tym się zainteresowałem i liczę opłacalność oraz mozliwość takiej przekładki o ile wogóle własnie jest możliwa.
Opublikowano
Chłopaki, najprawd. komputer w moim silniku z 1991 r. który wyciaglem bez Vanosa mam na Siemesie.

To nawet niewiedzialem z m50 byly na simensie pylem pewien ze dopiero w m52 jest simens

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Ja mam u siebie M50 2L i jest na Siemens-ie. Trzeba tylko pamiętać jak kolega mówi. Inna pewnie przepływka no i na pewno inna sonda lambda. Sam się naciąłem bo kupiłem kiedyś lambdę uniwersalną Bosch i nic z tego. Przy Siemens-ach są sondy 5V a nie jak najczęściej spotykane 1V.
Opublikowano
No chłopaki wyciągłem swój komputer (który przypomnę obsługiwal silnik 2.5l "BEZ VANOSA" rocznik 1991) i pisze na nim tylko "ATE" kolega dopowiedział że to właśnie wyprodukował BOSH. To zapewne dokładnie komputer bo trzymam aluminiową skrzynkę o wymiarach ok. 20 cm x 10 cm z wielką wtyczką z której wystaje ok. 30 kabli. Sondę mam na 1V. Wobec tego jeśli chcę kupię nowy goły silnik 2.5 "Z Vanosem" to co dokładnie jeszcze raz muszę kupić (jakie czujniki, jaki przepływomierz, jaka sonda, jaki komputer)?