Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, poszukuje kompletu nowych opony do swojego auta.

Waham się pomiędzy:

DUNLOP SPORT 01 205/55 R16 91W -1156 zł

Dunlop SP Sport Fastresponse 205/55R16 91 V -1224

Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 V - 1404 zł

Goodyear EXCELLENCE 205/55R16 91 V -1260 zł

Michelin PRIMACY HP 205/55R16 91 V - 1508 zł

Wg testów wychodzi rożnie zależnie od testujących . Autem nie szaleje, ale wole mieć oponę lepszą która poprawi prowadzenie czy skróci drogę hamowania.

Jakie są wasze opinie ( może z użytkowania) na temat tych opon, a może jeszcze jakieś inne opony ? (wolałbym znacznie nie przekraczać 1500 zł )

Opublikowano

Witam

Z tych opon miałem GoodYear Excellence (kupione jako nowe oczywiście) - opona poprawna, świetnie trzyma na mokrym i naprawdę poprawia hamowanie na każdej nawierzchni. Zrobiłem na nich 10kkm, teraz używali ich moi znajomi przez kolejne 20kkm i naprawdę spoko się trzymają. Solidna opona ze średniej półki do aut bez nadmiaru mocy (cały czas na aucie BMW E30 316i).

Dunlop Sport 01 to opona, która sporo czasu jest już na rynku i raczej polecałbym Fastresponse, bo to nowsza technologia, do tego cena jest bardzo zachęcająca.

Micheliny są potwornie twarde i mają tendencję do ząbkowania - na takich jeździł mój Tato swoim 323i (auto kupione na tych oponach,rocznik opon 2003), także 6 lat wytrzymały. Moim zdaniem Michelin, będący najdroższą marką na rynku, wcale nie jest najlepszy na nasze warunki.

Z Conti nie miałem styczności, ale na tym forum mają bardzo dużo pochlebnych opinii.

Reasumując brałbym Dunlopy.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

A ja brałbym Pirelli P Zero Rosso - doskonała przyczepność i na suchym, i na mokrym.

Z tych, co podałeś - Dunlop FastResponse lub Goodyear Excellence.

Rozważyłbym jeszcze nowego Goodyeara - EfficientGrip.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proponował bym DUNLOP SP 9000 ,jezdziłem na nich w tamtym roku i wcześniejszym.Na oponie 225 -55-17 naprawde mało odczuwalne były dziury na jezdni, są miekie jak na ten profil.Wczesniej miałem Dunlopy w golfie i naprawde rewelacyjnie trzymał sie drogi.Jeśli opony to DUNLOP SP 9000

Pozdrawiam