Skocz do zawartości

Podgrzewane lusterka i spryskiwacze ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Piszę nowy post bo nie znalazłem nic co pomogłoby mi w tej sprawie.

Mam 523 z 1997r i mam problem z podgrzewaniem lusterek bocznych i spryskiwaczy albo nie umiem tego włączyć. Na desce mam tylko przycisk podgrzewania tylnej szyby i nie wiem czy jak go włączne to powinny także pogrzewać sie lusterka i spryskiwacze ,czy jest moze jakiś inny sposób żeby je włączyć.. Czy jest to możliwe żeby nie było podgrzewanych lusterek?? Ogrzewanie tylnej szyby działa...

Z góry dzięki :)

Opublikowano

witam

z tego co ja zauważyłem u siebie to podgrzewanie lusterek oraz spryskiwaczy działa automatycznie po odpaleniu auta (lub może sam zapłon wystarczy) i nie ma żadnego innego włącznika. najlepiej widać to zimą jak na masce odmarźnięte są dwa miejsca właśnie przy spryskiwaczach a lusterka jak są zaparowane lub mokre po myjni też można zauważyć że same odparują.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za podpowiedz, u mnie ewidentnie to nie działa, samochód jest cały w śniegu i ani przy spryskiwaczach na masce ani na lusterkach nic nie rozmarza... Czy ktoś ma jakis pomysł?? czy jest od tego jakiś przekaźnik albo bezpiecznik?? Help!!
Opublikowano

tu wystąpił drobny błąd :oops:

odpowiedz na część pytania 2 posty niżej

Edytowane przez Krrizz

GOLD CZEJJJN
Opublikowano
ZTCW to automatyczne podgrzewanie lusterek + podgrzewanie spryskiwaczy i ew zamków działa jeśli temp zewnętrzna spada poniżej +6 stopni

samo podgrzewanie lusterek działa po włączeniu ogrzewania tylnej szyby.

:duh: :duh: :duh: :clap:

Jak nie masz pojęcia to chociaż nie wprowadzaj w błąd.

Opublikowano

Boogy masz racje popełniłem błąd :oops:

powinno być tak:

Mirror heating is individually controlled by the computer modules in each front door - following a program that uses the outside temperature as reported from the OBC. Power is applied in 4 different stages (percentages of time) to give 4 different degrees of heating - all according to temp.

Temp Range % of Time

below -10C 100% (totally on)

-10C thru 0C 75%

0C thru 15C 50%

15C thru 25C 25%

above 25C 0% (totally off)

There is no manual control of their operation.

Also - the washer nozzle heating is controlled in a similar way - but there are either on or off (single stage). They start to heat when the temp drops to +3C (same time as you get the "freezing temp" alert message). They turn off when the temp climbs to +6C.

Both these heating functions, like many other non-essential functions, will be shut down if the battery voltage falls too low (below 11.4) and will not be re-activated till the voltage goes to about 12.2.

GOLD CZEJJJN
Opublikowano

witam

nie wiem czy to jeszcze w czymś pomoże ale za ogrzewanie spryskiwaczy odpowiada bezpiecznik nr 9, jeżeli chodzi o lusterka to od regulacji jest bezpiecznik nr 6 i 29 czyli może odpowiadają również za podgrzewanie (bezpieczniki w schowku pasażera)

Opublikowano

wyjmnij wkłady lusterek i pierw sprawdź czy mają grzałki (kradną wkłady to mógł ktoś wsadzić zwykłe bez podgrzewania)

nie chce mi się rozmyślać nad tym opisem po angielsku ale mam diode LED przy lusterku i lusterka grzane są nawet w najbardziej upalne dni

jedynie ze zmianą temperatury zmienia się częstotliwość impulsów elektrycznych