Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem jest następujący:

zeszłego lata jakiś życzliwy "człowiek" (skoro mamy zakaz przeklinania) pociął mi jedną oponę. Dwa nacięcia z boku, dyskfalifikujące oponę od naprawy i dalszego używania. Druga opona została, bieżnik 6mm mierzony na środku opony.

Teraz pytanie - czy mogę dokupić drugą nową? Chodzi mi o różnice 2mm w wysokości bieżnika na jednej osi, bo obawiam się ściągania podczas jazdy i ew. wariowania ABS i DSC.

Używka odpada, trochę ryzyko, poza tym Firestona TZ200 17" nie dostanę w Polsce chyba.

Szkoda wyrzucać pozostałej opony, w przeliczeniu dałem za dwie szt. ponad tysiaka. Jednak jeśli nie da rady, to na pewno nie będę starał się przyoszczędzić na bezpieczeństwie.

Proszę o info w mojej sprawie, wiem, że jest tu paru znawców opon.

Opublikowano

2mm różnicy to 4 mm średnicy opony, czyli w sumie niewiele, Myślę, że od tego systemy bezpieczeństwa nie zgłupieją.

Bardziej obawiałbym się różnicy w zużyciu opon, bo różne zużycie to różna przyczepność, więc na śliskim możesz się nieźle wystraszyć. A przez różną przyczepność opon systemy też mogą chyba dostawać nieprawidłowe dane i nieprawidłowo reagować.

Dużo zależy też od Twojego stylu jazdy - jeżeli jeździsz spokojnie, to różnicy nie ma się co obawiać. Z drugiej strony wystarczy jedno nieudane hamowanie na mokrym, żeby oszczędność na jednej oponie diabli wzięli...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki YatzeK, m. in. na Twoją poradę liczyłem.

Jeżdżę spokojnie, 2500 obrotów rekord :D, chyba, że konieczność zmusza na drodze. Jeszcze się waham, zaoszczędzić parę groszy, a potem jeździć jak na bombie, to lipa.

A jeśli już, to taki mieszany zestaw chyba na tył tylko, co?

Opublikowano
bez przesady różnica w przyczepności będzie praktycznie nie zauważalna, może jak już opona będzie na wykonczeniu na bardzo mokrej nawierzchni poczujesz minimalnie, więcej "przeżyć" dostarczą ci koleiny, pasy, piasek i inne niespodzianki na asfalcie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój plan jest taki, że jak ta 6mm wyłysieje :D to i tak do wymiany będą obie, razem z tą którą teraz ew. dokupię, a której zostanie 2mm więcej podczas wymiany. Skoro muszę zmienić wszystkie cztery opony, to myślę, że dokupię trzy takie same nowe i docelowo będę miał trzy nowe i jedną 6mm. I co jakiś czas przełożę którąś przód-tył, żeby wyrównać bieżniki, skoro na tyle szybciej się zużywają.

Ale namieszałem :D