Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli myślisz o Eta-Beta to przedniej felgi nie założysz na miejsce tylnej, bo poza różnicą w ET różnią się otworem na piastę. Ale opony 255/19cali zupełnie dobrze leżą z przodu i z tyłu. Myślę, że przy 20 calach nie będzie żadnego problemu z oponami 275

Masz rację, felgi mają inne ET itd, ale ich szerokość jest taka sama (w moim przypadku 10x20 cali - choć w Etabeta masz możliwość skonfigurowania szerokości 20 calowych felg w trzech opcjach - pierwsza to 9x20 na przód i 10x20 na tył lub 4 takie same (9x20 lub 10x20) tył i przód ).

Pytałem też przy okazji o kwestię opon 275 + felgi o szerokości 11 cali i faktycznie da się je naciągnąć, ale podobno jest to ekstremum i raczej nie powinno się stosować takich rozwiązań. Wg pozyskanych informacji BMW na 11 calowych felgach montuje opony 315/35/20, ale jak masz z tyłu felgi 11 calowe to z powodzeniem można zastosować opony 295/40/20 na tył i 275/40/20 na przód.

Reasumując - zamawiając swoje auto przypadkiem dobrze się złożyło, że nie zamówiłem opcji 20 cali w BMW tylko 19 które wykorzystam na zimę. W innym wypadku dostałbym szerokie tylne koła z czego nie byłbym chyba do końca zadowolony. Jak dla mnie choć taki szeroki ''laczek'' fajnie się prezentuje to u nas z uwagi na ''rowy'' w drogach jeździ się na tym dość kiepsko. Jak sobie przypomnę namawianie mnie w ASO na wybór kół 20 calowych z BMW to cieszę się, że był ze mną syn który wstępnie namówił mnie na 22 cale gdzieś poza BMW. Ostatecznie zostało 20 cali, ale i tak myślę, że wyjdę (?) na tym wszystkim dość szczęśliwie.