Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy tym samym silniku to raczej nie powinno mieć znaczenia. Istotny jest napęd - xdrive /rwd bądź moc silnika. Większa moc lub xdrive to większa średnica bębna.
Opublikowano
Rozchodzi się o dokładnie takie same auta, RWD ta sama moc jedyna różnica to sedan/kombi. Wszystkie katalogi podają, że różni się właśnie średnica bębna co mnie osobiście bardzo dziwi. Będzie trzeba rozebrać i sprawdzić osobiście.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja u siebie testuję od około 6000km tarcze zimmermanna (gładkie) z klockami hawk performance hps. Poprzedni zestaw to tarcze ori + klocki ate zwykłe. Więc tak, jeżeli chodzi o hamowanie na zimnym np w mieście przy względnie niewielkiej prędkości to ate + ori klocki były ciut lepsze, natomiast po dwóch, trzech depnięciach, czy w górzystym terenie są bardzo skuteczne. Dla przykładu przy 60-70 km/h kiedy klocki mają optymalną temp. są na tyle skuteczne, że przy wciśnięciu mocno pedału hamulca od razu łapie abs ( nowe opony continental premium contact 5, więc nie ma mowy o słabej trakcji opon). Może nie jest to szczyt, ponieważ tarcze sa gładkie ale odwdzięczają się za to błogą ciszą podczas hamowania. Jeżeli chodzi o pylenie to w porównaniu do ate jest to 10% tego co było, brud można zmyć samą wodą z szamponem po umyciu auta więc jest super ;) Ogólnie fajne heble, tarcze nie rdzewieją, dobrze hamują, taki kompromis raczej między wyzsza a niższą półką :)

Ps: Opis dotyczy przodu ;)

Opublikowano
ja ndal twierdzę,ze dobre tarcze i klocki to tylko ORi :( reszta to się wysypie albo na początku albo w czasie jazdy po wiekszym przebiegu..

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Szybkie pytanie, tylne tarcze TRW , czy Textar? OEM BMW odpadają z uwagi na cene.

Dlaczego odpadają ? Zapytaj w częścidobmw.pl może jednak się zdecydujesz. Kupowałem w lipcu i cena była całkiem dobra. Zawsze możesz zapytać jeszcze o cenę Zimmermanów ;-)

Opublikowano
Szybkie pytanie, tylne tarcze TRW , czy Textar? OEM BMW odpadają z uwagi na cene.

TRW lub EBC

MADE IN PRL
Opublikowano

Dlaczego odpadają ? Zapytaj w częścidobmw.pl może jednak się zdecydujesz. Kupowałem w lipcu i cena była całkiem dobra. Zawsze możesz zapytać jeszcze o cenę Zimmermanów ;-)

Sprawdzałem w czescidobmw.pl , i mimo wszystko wychodzi sporo drożej.

TRW mogę mieć za 155 pln za sztukę, w sklepie gdzie juz parę rzeczy kupowałem, tak wiec nie powinno być lipy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, przymierzam się do zakupu nowych klocków na przód i po opiniach przeczytanych zdecyduje się na ATE ceramic. Mam tylko jedno pytanie odnośnie prowadnic tych które dociskają zewnętrzny klocek czy na nich powinny byc jakieś osłonki w postaci "gumy" ? w innych autach zawsze na tych prowadnicach miałem gumki które chroniły je przed zabrudzeniami natomiast w BMW na żadnym z nich nie ma, są porostu gołe prowadnice , czy to jest normalne czy wszystkie gumki w jakiś sposób "się" uszkodziły?
Opublikowano
ate ceramic to raczej szmelc mam takie u siebie i czekam z niecierpliwoscia az sie wytrą
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
mnie zalezy zeby hamulec hamował.... ate ceramic faktycznie pyli o polowe mniej :) ale hamuje tez nieco gorzej... ale wg wiekszosci wystarczajaco dobrze ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no właśnie te klocki są takim kompromisem.potwierdzam mniejsze pylenie. tak to już jest z klockami niskopylącymi,że pod względem "performance" są trochę w tyle. coś za coś. szmelcem bym ich jednak nie nazwał,bo jest wiele innych klocków,które też nie hamują,a pylą :)
Opublikowano
Jeszcze poczytam i zastanowię się nad tymi ATE, fakt że chciał bym żeby tez dobrze hamowały, w tej chwili mam 184 KM i 400Nm, lekko moc zwiększona, ale nie chciał bym takich klocków jak teraz mam a są to chyba TRW. a wracając do mojego pytania to jak jest z tymi osłonkami na tych prowadnicach ? występują czy nie?
Opublikowano
jak chcesz nie pylace a hamujace wez hawki HPS ceramic. Tu nie ma kompromisu, cena tez nie bardzo kompromisowa ale cos za cos.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam czy to możliwe żeby w e90 320i 2005r tarcze hamulcowe przód były 290 mm bo właśnie zakupiłem 300 mm i nie wchodzą ? Z tego co czytałem to w tej wersji powinny być 300 mm.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na stacji diagnostycznej ocenią ci to. Ja mam praktycznie ledwo wyczuwalne bicie na rozgrzanych oryginalnych tarczach, a diagnosta stwierdził po odczycie ze sprzętu, że nadają się tylko do wymiany.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

W życiu na stacji Ci nie zmierzą bicia tarczy hamulcowej bo to wymagałoby odkręcenia co najmniej jednej śruby a oni nawet kluczy nie mają. Zleciłem ten pomiar w jednym warsztacie i teraz sam ich sprawdziłem, robiąc własnymi rękoma drugi pomiar, dbając o to żeby był wykonany tak jak Pan Bóg przykazał i się okazało że dobrze zapowiadający się warsztat nie potrafi takiej prostej rzeczy zrobić, a już słyszałem przez telefon że tarcze definitywnie do wymiany. Im wyszło 0,25 mm i 0,10 mm a mi nie chce wyjść inaczej niż 0,08 mm i 0,02 mm.

Ponawiam swoje pytanie, czy ktoś wie jaka jest tolerancja bicia tarcz hamulcowych w BMW E90?

Opublikowano
Jak ci sie udalo w warunkach domowych zmierzyc 2 setne milimetra?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mg123 - nie wiem po co ci te dane. Zapewniam cię, że na dobrej stacji diagnostycznej zmierzą ci bicie tarcz hamulcowych. Możesz oddać je jeszcze do dobrego tokarza i też ci to zmierzy...ale szybciej i wygodnej będzie na stacji diagnostycznej.

http://www.ate-hamulce.pl/www/ate_pl_pl/allgemein/uslugi_przeglad_pl/porady_hamulcowe/kiedy_wymienic_tarcze_pl.html

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg